Parlamenti Evropian në hetimin e pretendimeve se disa nga anëtarët e tij janë paguar për përhapje të propagandës ruse – Shqip

by admin
Spread the love

Parlamenti Evropian është në procesin e hetimit të pretendimeve se disa nga anëtarët e tij kanë qenë subjekt i një rrjeti të ndikimit rus, të cilat u zbuluan nga autoritetet çeke. Këto zbulime vijnë në një kohë kritike, vetëm dy muaj para zgjedhjeve të Parlamentit Evropian, dhe ngrenë shqetësime serioze mbi sigurinë e procesit demokratik.

Kryeministri belg, Alexander De Croo, ka ngritur alarmin mbi afrimin e Rusisë ndaj ligjvënësve të BE-së, duke i akuzuar ata për të promovuar interesat ruse në Evropë. Parlamenti, në bashkëpunim me partnerët institucionalë, po punon për të adresuar këto akuzat dhe për të siguruar transparencën e plotë.

Valérie Hayer nga grupi Renew Europe dhe Terry Reintke nga Grupi i të Gjelbërve kanë kërkuar që të gjithë ata që janë të përfshirë në këtë skandal të ekspozohen dhe të ndëshkohen. Hetimet janë duke u zhvilluar për të identifikuar dhe marrë masat e duhura kundër atyre që kanë pranuar fonde nga Rusia, duke përfshirë edhe eurodeputetin Maximilian Krah, i cili ka mohuar çdo akuzë për marrje ryshfeti.

Ky incident ka nxitur një reagim të gjerë ndërkombëtar, me qeverinë çeke në krye të zbulimit të operacionit dhe me thirrje për hetime të mëtejshme nga vende të tjera evropiane.

You may also like