CEO i Apple, Tim Cook, i garanton Dua Lipës se kobalti i përdorur në pajisjet teknologjike nuk po sigurohet nga puna e fëmijëve

by admin
Spread the love

CEO i Apple, Tim Cook u ul me Dua Lipën për të zhvilluar një intervistë të rrallë podcast në emisionin e saj “Dua Lipa: At Your Service“. Dyshja diskutoi për një gamë të gjerë temash, por ajo që tërhoqi vëmendjen e dëgjuesve është që Lipa ishte e para që e pyeti publikisht Cook për sa i përket punësimit të fëmijëve për të nxjerrë kobalt për “iPhone-in tim të ri 15“, një pyetje që CEO ishte i gatshëm t’i përgjigjej.

Lipa tha: “Kam hasur disa artikuj shqetësues rreth fëmijëve të vegjël që punojnë për të gjetur kobalt në Republikën Demokratike të Kongos. Dhe mendoj se është një çështje e ndërlikuar për të gjitha kompanitë e teknologjisë, por, mendoj se ajo që po pyesja është, iPhone 15 im i ri… a mund të garantoni që kobalti në atë telefon nuk është siguruar nga puna e fëmijëve në DRC?”

“Po, ne mundemi,” tha Cook. “Sepse ne bëjmë dy gjëra. Epo, para së gjithash, unë duhet të mbështes dhe të them se objektivi ynë me kalimin e kohës është të mos marrim asgjë nga toka për të prodhuar produktet tona.”

Ai shtoi, “Kjo është një ide e madhe për të mos pasur nevojë për të minuar asgjë, të përdorim të gjithë materialin e ricikluar, dhe sot ne po përdorim 100% kobalt të ricikluar në orat smart dhe 100% ar të ricikluar, kallaj, dhe materiale të tjera të rralla. Pra, ne jemi vërtet, ne jemi vërtet krenarë për këtë.

Por për sa i përket produkteve që kanë nevojë për gërmimin e materialeve të tilla, ne kemi një nivel intensiv gjurmimi në zinxhirin tonë të furnizimit deri në minierë për t’u siguruar që fëmijët nuk po shfrytëzohen për këtë punë. Unë mendoj se ne bëjmë një punë vërtet të mirë për këtë,” përfundoi ai.

Megjithatë deklaratat e tij nuk u pritën me një entuziazëm të madh, pasi kishte dhe nga ata persona që e dyshonin një gjë të tillë. Një person tha: “Më vjen mirë që tani kanë filluar të përdorin materiale 100% të ricikluara, por jam skeptik kur ai thotë se produktet që kanë nevojë për këto materiale nuk janë të minuara nga fëmijët. Mund të jetë një lloj shmangie ku nuk janë fëmijët, por ende ofrojnë kushte të tmerrshme për minatorët.”

Një tjetër u përgjigj: “Përgjigja është në fakt një formë e fjalisë ‘Ne në Apple nuk i zotërojmë minierat’. Do të duhet të pyesni CEO të kompanisë minerare.”

You may also like