Tjetër pëlqim nga Prishtina i planit franko-gjerman – Shqip

by admin
Spread the love

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Glauk Konjufca, ka thënë se propozimi franko-gjerman për një plan për zgjidhjen e çështjes së Kosovës është i pranueshëm për Kosovën, pasi nuk ka Komunitet të Komunave Serbe (CMU).

Ai ka thënë se sipas atij plani, Kosova merr përsipër të zbatojë marrëveshjet e mëparshme(por ku është dhe Asocacioni).

Sipas Konjufcës, pasi që ZSO e ka “shpërbërë” Gjykatën Kushtetuese të Kosovës, duhet gjetur një formë e re e Asocacionit.

Ai tha se përfaqësuesit ndërkombëtarë kishin kërkuar që të ruhet besimi dhe që plani, i njohur fillimisht si plani franko-gjerman, të mos bëhet publik.

Ai ka shtuar se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka qenë në dijeni të këtij plani që në shtator të vitit 2022.

“Me sa di unë, përfaqësuesit gjermanë dhe francezë e dorëzuan këtë plan në Qeverinë e Kosovës në shtator të vitit të kaluar, por vetë propozuesit kërkuan që plani të mos shpërndahet shumë në publik, të kufizohet aq sa e mundur”, tha Konjufca.

Kompromisi është një njohje “de facto”

Siç tha ai, Kurti para tre muajsh tha se plani është një bazë e mirë për të vazhduar.

“Nuk e di pse është ngritur kaq shumë pluhur kur kryeministri tha se ky plan është i pranueshëm për Kosovën dhe kjo sepse nuk përmendet asnjë komunitet”, tha Konjufca.

“Kosova merr një obligim për marrëveshjet e mëparshme të arritura në dialog (Kosova dhe Serbia), kështu që në këtë aspekt mund të thuhet shprehimisht se është bashkim i komunave me shumicë serbe. Çështja e vërtetë është se komuniteti është refuzuar me Kushtetutën e Kosovës dhe tani çështja është gjetja e një forme të re”.

Pse kjo nuk është zgjidhja më e mirë dhe pse është një kompromis? Është kompromis, sepse nuk ka njohje ligjore, por është njohje ‘de facto’, kështu që shtetësia e Kosovës nuk pranohet nga Serbia drejtpërdrejt, por indirekt”, ka vlerësuar Konjufca. /tesheshi.com/

You may also like