Studim/ Burrat që përdorin Viagra mund të zvogëlojnë rrezikun e Alzheimerit

by admin
Spread the love

Burrat që marrin ilaçe për mosfunksionimin erektil, si Viagra, mund të ulin rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit, sugjeron një studim.

Në një hulumtim mbi më shumë se 260,000 burra, ata që merrnin ilaçe kishin 18% më pak gjasa për të zhvilluar gjendjen që shkakton çmenduri. Por nevojiten më shumë kërkime për të vërtetuar se ilaçet po shkaktojnë efektin.

Dy ilaçe të reja të Alzheimerit kanë treguar premtime të mëdha në ngadalësimin e ritmit të sëmundjes në fazat e hershme të saj.

Duke sulmuar gungën e quajtur beta amiloide, e cila krijohet në trurin e njerëzve me Alzheimer, ata kanë potencialin të ndryshojnë mënyrën e trajtimit të sëmundjes . Por shkencëtarët po vazhdojnë gjithashtu të kërkojnë ilaçe ekzistuese që mund të parandalojnë ose vonojnë zhvillimin e tij në radhë të parë.

Të dhënat e recetës

Droga si Viagra fillimisht u krijuan për të trajtuar presionin e lartë të gjakut dhe anginë. Ato punojnë duke vepruar si një lajmëtar sinjalizues qelizor që gjithashtu mund të lidhet me kujtesën. Ato njihen gjithashtu se ndikojnë në aktivitetin e qelizave të trurit, dhe hulumtimet në kafshë sugjerojnë se ato kanë një efekt mbrojtës në tru.

Në studimin e ri në Neurologji, studiuesit nga University College London shikuan të dhënat e mijëra burrave me disfunksion erektil, duke krahasuar ata që kishin përdorur ilaçin dhe me ata që nuk e kishin përdorur.

Gjatë pesë viteve në vijim, ata gjetën 8.1 raste të Alzheimerit për 10,000 persona në grupin e e atyre që kishin përdorur ilaçin dhe 9.7 raste në grupin që nuk e përdornin.

Meshkujt të cilëve u ishin lëshuar më shumë receta për ilaçe për mosfunksionimin erektil, kishin më pak gjasa të zhvillonin Alzheimer, duke sugjeruar se përdorimi i rregullt i ilaçit mund të kishte një ndikim më të madh në sëmundje.

Autori kryesor Dr Ruth Brauer tha: Duhen më shumë kërkime për të konfirmuar këto gjetje, për të mësuar më shumë rreth përfitimeve dhe mekanizmave të mundshëm të këtyre barnave dhe për të parë dozën optimale.

Studiuesit gjithashtu duan të bëjnë një provë si tek gratë ashtu edhe tek burrat, për të parë nëse ilaçi ka ndonjë ndikim. Ka shumë faktorë që mund të shkaktojnë sëmundjen.

“Ky studim nuk vërteton përfundimisht se ilaçet për mosfunksionimin erektil zvogëlojnë rrezikun e Alzheimerit, por ofrojnë prova të mira se ky lloj ilaçi ia vlen të studiohet më tej në të ardhmen,” tha Prof Tara Spires-Jones, nga Universiteti i Edinburgut dhe president i Neuroshkencës Britanike.

Dr Francesco Tamagnini, neurofiziolog në Universitetin e Reading, tha se ishte “një studim i shkëlqyeshëm”, por nevojiteshin më shumë prova të forta se si ilaçi ndikonte në tru.

“Mund të jetë që të ketë një efekt terapeutik duke prekur drejtpërdrejt neuronet (nëse ilaçi është në gjendje të kapërcejë barrierën e trurit të gjakut) dhe/ose duke rritur rrjedhjen e gjakut, por të dyja këto hipoteza duhet të testohen,” tha ai.


Top Channel

You may also like