Sportistët rusë shpërfillin kushtet e vendosura nga Komiteti Olimpik

by admin
Spread the love

Komisioni i sportistëve i Komitetit Olimpik Rus hoqi kushtet e vendosura nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) për kthimin e rusëve dhe bjellorusëve në garat ndërkombëtare.

Përjashtimi i këtyre sportistëve u vendos në vitin 2022, pas pushtimit ushtarak të Rusisë në Ukrainë.

Pavarësisht se kishte autorizuar kthimin e disa sportistëve me pasaporta ruse dhe bjelloruse, masa që shkaktoi polemika ishte ndalimi i sportistëve të lidhur me forcat e armatosura dhe të sigurisë, si me CSKA-në e Moskës, që kishin fituar 45 nga 71 medaljet e Rusia në Tokio në Lojërat Olimpike 2020.

Heqja e simboleve kombëtare dhe ndalimi i garave nga ekipet u kritikua edhe nga komiteti rus, i cili e klasifikoi këtë situatë si “poshtëruese”.

Komisioni rus tha këtë të premte, në një deklaratë zyrtare, se beson se aksesi për atletët duhet të bazohet në “barazinë me pjesën tjetër të pjesëmarrësve në lëvizjen olimpike”.

Atletët rusë nuk do të pranojnë asnjë “kusht, urdhër, kufizim apo kriter shtesë”, siç është rasti me këtë statut neutraliteti të vendosur nga IOC, pasi ata e konsiderojnë diskriminues.

“Në këndvështrimin tonë, po krijohet një precedent i rrezikshëm, asnjë sportist në botë nuk mund të jetë i sigurt se të drejtat civile do të respektohen në të ardhmen”, shtuan atletët rusë.


Top Channel

You may also like