ShBA miraton pilulën e depresionit pas lindjes – Shqip

by admin
Spread the love

Administrata e Ushqimit dhe Barnave në ShBA tha se zuranolon, i shitur me emrin e markës Zurzuvae, është miratuar si një pilulë një herë në ditë që merret për dy javë.

Deri më tani, trajtimi për depresionin pas lindjes ishte i disponueshëm vetëm si një injeksion intravenoz, tha FDA, raporton BBC.

Prodhuesit e barnave Sage Therapeutics dhe Biogen thanë se pilula pritet të jetë në dispozicion më vonë këtë vit. Ende nuk është bërë i ditur çmimi i saj, transmeton KlanKosova.tv.

Ngjashëm me format e tjera të depresionit, simptomat e depresionit pas lindjes mund të përfshijnë trishtim, humbje energjie, mendime vetëvrasëse, ulje të aftësisë për të ndjerë kënaqësi ose dëmtim njohës.

“Depresioni pas lindjes është një gjendje serioze dhe potencialisht kërcënuese për jetën, në të cilën gratë përjetojnë trishtim, faj, pavlefshmëri – madje, në raste të rënda, mendime për të dëmtuar veten ose fëmijën e tyre”, tha Tiffany Farchione, drejtuese e psikiatrisë në Qendrën për Drogën e FDA.

Dhe, për shkak se depresioni pas lindjes mund të prishë lidhjen nënë-fëmijë, mund të ketë pasoja edhe për zhvillimin fizik dhe emocional të fëmijës.

Qasja në një mjekim oral do të jetë e dobishme për shumë gra që “përballen me ndjenja ekstreme dhe ndonjëherë kërcënuese për jetën”, shtoi ajo.

Provat klinike treguan se pilula ndihmoi në reduktimin e ndjeshëm të simptomave të depresionit brenda tre ditëve. Efekti i ilaçit u mbajt katër javë pas dozës së fundit, tha FDA.

Agjencia tha se etiketimi përmban një paralajmërim në kuti duke vënë në dukje se Zurzuvae mund të ndikojë në aftësinë e një personi për të drejtuar makinën dhe për të kryer aktivitete të tjera potencialisht të rrezikshme. Ai rekomandon që pacientët të mos drejtojnë ose të përdorin makineri të rënda për të paktën 12 orë pas marrjes së tij.

You may also like