Mijëra indianë vërshojnë drejt Taxh Mahalit për të shënuar vdekjen e perandorit Shah Jahan (fotot)

by admin
Spread the love

Mijëra njerëz ishin mbledhur sot në mauzoluemin monumental indian Taxh Mahal për të bërë nderimet ndaj sunduesit të etnisë mugal, Shah Jahan me rastin e 369 vjetorit të vdekjes.

Eventi tre-ditor bëhet në nder të udhëheqësit që besohet se ka porositur ndërtimin e strukturës që njihet si “monumenti i dashurisë” në kujtim të mbretëreshës së tij Mumtaz Mahal.

Mijëra njerëz shiheshin sot rreth strukturës së mermerit të bardhë që besohet se është kompletuar në shekullin e 16-të.

Dita përkujtimore përfshin rituale të ndryshme dhe oferta për varrin e perandorit Shah Jahan.

Shah Jahan ishte sunduesi pestë mugal pas Mughal Babur, Humayun, Akbar, e Jahangir.

Mauzoleumi gjendet në qendër të një toke prej 17-hektarësh ku përfshihet xhamia dhe një shtëpi pritjeje, mes kopshteve e mureve të lashta rrethuese.

Taxh Mahal u shpall trashëgimi botërore e UNESCO në 1983 si një “xhevahir i artit musliman në India dhe admirohet si një kryevepër e trashëgimisë së njerëzimit”.


Top Channel

You may also like