Temperaturat e larta/ Dhjetë masa për t’u mbrojtur nga nxehtësia dhe pasojat e saj

by admin
Spread the love

2. Shmangim punët e rënda fizike dhe vishuni me rroba të lehta. Përdorni syze dielli dhe kapele.

3. Minimizoni punën manuale jashtë.

4. Konsumoni shumë ujë dhe vakte të lehta.

5. Shmangni mbikonsumimin e alkoolit, kafeinës apo sheqerit.

6. Mos e lini kurrë një fëmijë apo një kafshë shtëpiake brenda një makine sepse temperaturat e larta zhvillohen shpejt brenda saj.

7. Pas qëndrimit në një vend me temperaturë të lartë, është mirë të bëjmë një dush me ujë të vakët.

8. Puna në kompjuter mund të ofrojë mundësi më të mëdha për të shmangur temperaturat e larta.

9. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet tre kategorive: personave mbi 60 vjeç, foshnjave dhe personave me sëmundje që marrin mjekim.

10. Për shkak se ekziston rreziku i dehidrimit dhe goditjes nga nxehtësia, shenjat e para të rrezikut që tregojnë se diçka nuk është në rregull janë dobësia, marramendja, të përzierat dhe dhimbja e kokës, por edhe ethet.

-Dehidratim. Shumë lëngje humbasin përmes djersës së bashku me mineralet thelbësore si natriumi dhe kaliumi. Është e nevojshme të zhvendoseni në një vend të freskët dhe të merrni një tretësirë ​​hidratimi të pijshëm, për shembull me kripë ose sheqer. Rastet e rënda kërkojnë kujdes urgjent.

– Goditja nga nxehtësia. Në këtë rast, temperatura e trupit nuk mund të kontrollohet. Lëkura bëhet e nxehtë dhe e thatë. Personi mund të ketë një puls të shpejtë, të përziera dhe dhimbje koke. Nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë konvulsione, koma dhe mund të jetë një gjendje kërcënuese për jetën.

-Djegie nga dielli. Lëkura digjet nëse ekspozohet shumë në diell, veçanërisht në temperatura të larta. Mund të bëhet e kuqe, e dhimbshme në prekje. Nëse djegia është e rëndë, mund të ketë flluska. Në terma afatgjatë, djegia nga dielli rrit rrezikun e kancerit të lëkurës. Parandalimi i djegies nga dielli bëhet me rroba, kapele dhe krem ​​mbrojtës me faktor mbrojtës të paktën 30.

Çdo gjë që vërejmë se është e zakonshme duhet të na shtyjë të shkojmë te një specialist ose te mjeku i familjes.

You may also like