Të ëndërrosh syhapur riformaton trurin

by admin
Spread the love

UASHINGTON, 15 dhjetor /ATSH-ANSA/ – Ëndërrimi me sy hapur riformaton trurin duke ndikuar në plasticitetin e tij, sipas një studimi të kryer te minjtë nga studiues në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe i publikuar në revistën ”Nature”.

Nëse rezultatet do të konfirmoheshin edhe te njerëzit, ato do të tregonin rëndësinë e marrjes së pushimeve herë pas here, edhe kur lëvizni përmbajtjen në internet në një smartphone, për të përmirësuar të mësuarit dhe kujtesën.

Në studim, shkencëtarët u treguan në mënyrë të përsëritur minjve dy imazhe të ndryshme të shahut, të ndërthurura me një pauzë të shkurtër një minutëshe në të cilën atyre iu shfaq një ekran gri.

Duke monitoruar rreth 7 000 neurone në korteksin vizual, ata zbuluan se gjatë pauzës, kur miu ishte i relaksuar, neuronet prodhonin aktivitet elektrik të ngjashëm (por jo plotësisht identik) me atë të shkaktuar gjatë shikimit të imazhit të mëparshëm, një sinjal se ai interpretohej. si dëshmi se kafsha po ëndërronte me sy për përvojën që sapo kishte pasur.

Ndërsa eksperimenti u përsërit gjatë gjithë ditës, aktiviteti neuronal i shkaktuar nga shikimi i imazhit të parë u bë gjithnjë e më i dallueshëm nga ai i krijuar nga imazhi i dytë, derisa secili përfundoi duke përfshirë grupe të ndara qartësisht të neuroneve.

Për më tepër, aktiviteti neuronal i regjistruar gjatë ëndrrave të para të ditës tregon se si truri do të reagojë për të parë të njëjtin imazh më vonë.

Neuroshkencëtarët e Harvardit zbuluan më në fund se ëndrrat me sy të hapur prodhohen nga korteksi vizual në të njëjtën kohë që neuronet në hipokampus luajnë përsëri ngjarjet e kaluara për kujtesë, një shenjë e qartë se ekziston një lidhje midis këtyre rajoneve të ndryshme të trurit.

You may also like