Sa lloje djathi ka në botë? Zbuloni sa prej tyre keni provuar

by admin
Spread the love

Ka një gamë të gjerë llojesh të djathit, të cilat dallohen nga kriteret si origjina, metoda e prodhimit, përbërja dhe shija. Këtu janë disa informacione të përgjithshme rreth djathit.

Prodhimi i djathit

Djathi prodhohet duke përpunuar qumështin dhe duke ndarë yndyrën nga masa e lëngëshme për të formuar djathin. Pastaj masa e djathit përpunohet, mbyllet dhe futet në forma të ndryshme. Pas kësaj, djathi kalohet në procese të ndryshme për të prodhuar lloje dhe tekstura të ndryshme te këtij ushqimi.

Përbërja e djathit

Djathi përmban ujë, proteina, yndyrna, kripë dhe vitaminë A, B12 dhe kalcium. Përbërja e saktë varion në varësi të llojit të djathit dhe metodës së prodhimit.

Llojet e djathit

Ka shumë lloje të ndryshme të djathit të njohura në të gjithë botën, siç janë Cheddar, Brie, Gouda, Parmezan, Roquefort, Mozarella, Djath i bardhë, dhe shumë të tjerë. Secili prej tyre ka një shije dhe karakteristika të ndryshme.

Numri i llojeve të djathit në botë është shumë i madh, dhe nuk ka një numër të saktë të përcaktuar. Lloji i djathit varet nga qumështi, metoda e prodhimit dhe zonat gjeografike ku prodhohet.

Më poshtë njihni disa nga llojet më të njohura të djathit:

Djathi Çedar: Është një nga llojet më të njohura të djathit dhe përdoret gjerësisht në shumë vende të botës. Ka një shije të fortë dhe karakterisike.
Djathi Brie: Është një djathë i butë me një mbështjellje të hollë dylli dhe një shije delikate. Konsumohet shpesh me arra dhe fruta të thata.
Djathi Guda: Është një djathë me një shije të butë dhe njëkohësisht të ëmbël. Ka përbërje të butë dhe përdoret për të gatuar tava të ndryshme ose i freskët.
Djathi Parmixhano: Është një djathë i ashpër dhe i ngurtë, i prodhuar në Itali. Përdoret për të copëtuar mbi pasta dhe salcë të ndryshme.
Djathi Roquefort: Është një djathë me ngjyrë blu i prodhuar në Francë. Ka një shije të fortë dhe aromë karakteristike.
Djathi Camembert: Është një djathë i butë me një shtresë të hollë dylli dhe një shije të veçantë.
Djathi Gruyère: Është një djathë i fortë në shije dhe i butë në përbërje, i njohur për përdorimin e tij në ‘fondue’, procesin e zytjes së bukës në djathë të shkrirë.
Djathi i bardhë: Është një djathë i shkrirë me origjinë nga Balkani Lindor. Është i kripur dhe ka një shije të freskët.
Djathi Mozarella: Është një djathë i lehtë dhe i butë, i zakonshëm në përdorimin e pizzës dhe pjekjes së mishit.
Djathi Blue (Roquefort, Stilton, Gorgonzola): Janë një grup djathrash me ngjyrë blu nga myku i ngrënëshëm. Janë të njohur për shijen e fortë dhe përbërjen kremoze karakteristike.

Kjo është vetëm një listë e disa llojeve, por ka shumë të tjera lloje të veçanta të prodhuara në vende të ndryshme të botës. Të gjitha llojet e djathit ofrojnë një shije dhe karakteristika unike, duke krijuar një gamë të gjerë mundësish për shijen dhe preferencat e konsumatorëve./AgroWeb.org


Top Channel

You may also like