Hashimoto: Vlerat mund të përmirësohen nëse nuk konsumoni qumësht

by admin
Spread the love

Në disa raste pacientët që kanë Hashimoto, një dietë pa produkte qumështi mund të përmirësojë ndjeshëm vlerat përkatëse dhe kështu të çojë në një përmirësim të sëmundjes.

Nëse keni Hashimoto, vlerat tuaja mund të përmirësohen ndjeshëm nëse shmangni produktet e qumështit – të paktën nëse keni një intolerancë përkatëse.

Hashimoto është një inflamacion kronik i gjëndrës tiroide që është një sëmundje autoimune. Shumë prej të prekurve vuajnë edhe nga intoleranca ndaj laktozës (intoleranca ndaj sheqerit të qumështit), por në disa raste as që janë të vetëdijshëm për këtë. Nëse keni intolerancë ndaj laktozës, mund të përjetoni diarre, fryrje dhe dhimbje stomaku pas konsumimit të sheqerit të qumështit (laktozë), në varësi të ashpërsisë së intolerancës.

Intoleranca mund të mbetet gjithashtu pa simptoma, kështu që herë pas here keni simptoma përkatëse, por nuk e konsideroni atë si intolerancë ose jeni mësuar tashmë me faktin që ndonjëherë keni probleme me tretjen.

Laktoza gjendet në shumë produkte të qumështit, p.sh. Për shembull, në qumësht, kos, kuark, dhallë, hirrë pluhur dhe disa lloje djathi (sidomos djathi i freskët dhe i butë). Por edhe disa produkte të tjera ose ilaçe mund të përmbajnë laktozë, ndaj është shumë e rëndësishme t’i hidhni një sy etiketave të ushqimeve dhe ilaçeve përkatëse.

Nivelet e TSH zvogëlohen me një dietë pa produkte qumështi

Një studim i vitit 2014 tregoi se ia vlen të kontrollohet nëse vuani nga intolerance ndaj laktozës nese keni Hashimoto. Pjesëmarrësit në studim ishin 83 pacientë të cilët kishin diagnozën e Hashimotos dhe merrnin rregullisht tableta L-tiroksinë (hormoni i tiroides, i shkurtuar gjithashtu si LT4). Kur ata u ekzaminuan për intolerancë ndaj laktozës, u zbulua se 75.9 % (d.m.th. 63 persona) ishin të prekur nga intoleranca ndaj laktozës.

Vlera e TSH është një tregues i aktivitetit të gjëndrës tiroide. Në përgjithësi, vlerat nga 0,4 deri në më pak se 2,0 mU/l janë normale, por – veçanërisht te njerëzit e moshuar – ato mund të rriten pak më lart pa pasur menjëherë një vlerë sëmundjeje.

Nëse jeni rezistent ndaj terapisë, kontrolloni intolerancën ndaj laktozës

Përfundim: Intoleranca ndaj laktozës është shumë e përhapur tek pacientët me Hashimoto. Nëse më pas shmanget vazhdimisht laktoza, kjo mund të ulë ndjeshëm vlerën e TSH dhe në këtë mënyrë të zvogëlojë kërkesën për L-tiroksinë.

Prandaj intoleranca ndaj laktozës duhet të kontrollohet veçanërisht te njerëzit që vuajnë nga hipotiroidizmi (për shkak të Hashimotos ose shkaqe të tjera), të cilët kanë vlera të luhatshme të TSH dhe/ose që kërkojnë doza gjithnjë e më të larta të tiroksinës, por ende nuk i përgjigjen realisht asaj, d.m.th. një rezistencë e caktuar ndaj terapisë.

Nëse produktet e qumështit hahen pavarësisht intolerancës ndaj laktozës, sheqeri i qumështit, i cili nuk tretet siç duhet dhe tani grumbullohet në zorrë, çon në rritje të tepërt të baktereve, fryrje dhe ndryshim të mjedisit të zorrëve, gjë që mund të çojë në dëmtimin e mukozës së zorrëve. Kjo nga ana tjetër mund të parandalojë përthithjen e L-tiroksinës, e cila mund të shpjegojë rezistencën ndaj terapisë së përshkruar.

Përshtati nga Gjermanishtja në Shqip: Marsida Bregasi

Burimi: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/news/gesundheit/allgemein-gesundheit/hashimoto-milch

You may also like