Bota trajtoi me sukses një ndotës të rrezikshëm! Por a e ngrohi ‘aksidentalisht’ planetin gjatë procesit?

by admin
Spread the love

Anijet e mëdha të mallrave që përshkojnë oqeanet e botës ndonjëherë lënë “gjurmë” pas tyre – re të gjata e të mprehta që kalojnë nëpër qiell, duke zgjatur rreth disa ditë përpara se të zhduken.

Këto re fantazmë duken bukur, por ato janë një shenjë e dukshme e ndotjes vdekjeprurëse të ajrit. Ato formohen kur grimcat e vogla të dioksidit të squfurit të dala nga tymosja e anijeve ndërveprojnë me avujt e ujit në atmosferë, duke krijuar re të ulëta dhe shumë reflektuese.

Ndotja nga squfuri i anijeve shkakton dhjetëra mijëra vdekje të parakohshme në vit. Por në atë që mund të duket një kthesë mizore, veçanërisht nga një industri përgjegjëse për rreth 3% të emetimeve globale të gazeve serrë, ky lloj ndotjeje gjithashtu ndihmon në ftohjen e planetit duke ndriçuar retë dhe duke reflektuar energjinë e diellit larg Tokës.

Pra, kur në vitin 2020 Organizata Ndërkombëtare Detare, organi i Kombeve të Bashkuara që rregullon transportin detar, uli përmbajtjen e squfurit të lejuar në karburantin e anijeve me 80%, ishte një fitore për shëndetin e njeriut. Rreth 30,000 vdekje të parakohshme tani do të shmangen çdo vit.

Por ishte “një re argjendi me një shtresë të errët”, tha Michael Diamond, asistent profesor në Departamentin e Tokës, Oqeanit dhe Shkencës Atmosferike të Universitetit Shtetëror të Floridës. Rregulloret i dhanë fund një projekti të gjerë, aksidental gjeoinxhinierik. Gjurmët e anijeve u ulën ndjeshëm dhe bashkë me to edhe ndikimi ftohës i kësaj ndotjeje.

Ndërsa temperaturat globale rriten, kjo i ka lënë shkencëtarët të përpiqen të zgjidhin nëse këto rregulla të transportit mund të jenë duke nxitur pa dashje një përshpejtim alarmues të ngrohjes globale – një hipotezë e diskutueshme që ka ndarë disa ekspertë. Është një debat i bërë më urgjent nga nxehtësia rekorde e vitit të kaluar. “Shkencëtarët janë të habitur me atë që ishte 2023,” tha Olaf Morgenstern, një shkencëtar në Institutin Kombëtar të Ujit dhe Kërkimeve Atmosferike në Zelandën e Re.

Nxehtësia ishte veçanërisht e theksuar në disa pjesë të oqeaneve, ku temperaturat e ujit në zonat duke përfshirë Atlantikun e Veriut dolën jashtë grafikëve. Shkencëtarët thonë se rritja e temperaturës globale u nxit kryesisht nga dy faktorë: ndikimet e El Niño, një fenomen natyror klimatik që tenton të ketë një ndikim të ngrohjes globale, i kombinuar me sfondin e ngrohjes globale afatgjatë të shkaktuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile. Por disa kanë spekuluar se nxehtësia është rritur aq anormalisht sa mund të jenë në lojë edhe ndikime të tjera. Teoritë përfshijnë mungesën e pluhurit që reflekton rrezet e diellit nga Sahara, një ndryshim në modelet e erës dhe shpërthimin e janarit 2022 të vullkanit nënujor Hunga Tonga, i cili injektoi mjaft avuj uji që ngrohnin planetin në atmosferë për të mbushur 58,000 pishina të përmasave olimpike.

Nga të gjitha teoritë, megjithatë, ndikimi i rregulloreve të transportit detar po bëhet me shpejtësi një nga më të diskutuarat. Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh se zvogëlimi i ndotjes së kësaj grimce do të kishte një efekt ngrohjeje, por se sa “është pikërisht momenti ku fillojnë polemikat”, tha Morgenstern.

Në nëntor, shkencëtari i shquar i klimës James Hansen ishte bashkëautor i një punimi, i cili argumentonte se ulja e ndotjes së anijeve ishte shtytësi kryesor i një përshpejtimi alarmues të ngrohjes globale që shkon përtej asaj që kanë parashikuar modelet klimatike.

Rregulloret e transportit të IMO-së ishin “një eksperiment shkencor i paqëllimshëm”, tha Hansen për CNN. Hulumtimi i tij parashikoi se temperaturat globale do të kalonin 1.5 gradë Celsius të ngrohjes mbi nivelet para-industriale në vitet 2020 dhe 2 gradë në vitet 2050 – një nivel katastrofik i ngrohjes që mund të shkaktojë një mori pikash kthese të klimës. Por shkencëtarë të tjerë kanë kërkuar kujdes, jo vetëm për shkak se marrëdhënia midis grimcave të ndotjes dhe reve është jashtëzakonisht komplekse. Zbulimi i Hansen është “një nga sfidat më të mëdha në shkencën e klimës”, tha Diamond.

Piers Forster, një profesor i fizikës klimatike në Universitetin e Leeds në Mbretërisë së Bashkuar tha se reduktimi i ndotjes së anijeve ka të ngjarë të ketë një ndikim shumë të vogël të ngrohjes.

Sipas llogaritjeve të Forster-it, rregulloret do të rrisin ngrohjen globale me rreth 0.01 gradë Celsius, e cila mund të rritet në rreth 0.05 gradë deri në vitin 2050; ekuivalente me rreth dy vjet të tjera të emetimeve të shkaktuara nga njeriu.

Megjithatë, shtoi ai, efekti i pasigurt i ndotjes në retë do të thotë se ka një mundësi që ndikimi i ngrohjes të jetë shumë më i madh – një shtesë prej 0,1 ose 0,2 gradë deri në vitin 2050.

Diamond, puna e të cilit vlerëson se rregulloret do të sjellin nivele të ngrohjes gjatë dekadave të ardhshme midis 0.05 dhe 0.1 gradë, tha se kjo nxehtësi nuk do të jetë “një tregues” por është e rëndësishme. Çdo pjesë në një shkalle matje ka rëndësi kur bota po shkon drejt niveleve të ngrohjes në të cilat edhe njerëzit do të luftojnë gjithnjë e më shumë për t’u përshtatur.

Diamond, së bashku me shumicën e shkencëtarëve të tjerë me të cilët foli CNN, nuk beson se rënia e ndotjes së anijeve ishte një faktor kryesor në nxehtësinë globale të vitit të kaluar, jo më pak sepse zakonisht ka një vonesë kohore përpara se ndryshimet në atmosferë të reflektohen në temperatura e tokës.

Por unë mendoj se mund të kishte pasur pak më shumë rëndësi rajonalisht,” tha ai. Transporti është i shpërndarë në mënyrë të pabarabartë, me një pjesë të madhe të përqendruar midis Evropës, Amerikës së Veriut dhe Azisë, që do të thotë se ndikimet e ndotjes së ajrit gjithashtu ka të ngjarë të jenë të anuar.

Në zona të tilla si Atlantiku i Veriut, ku temperaturat u rritën disa gradë mbi të zakonshmen në 2023, Diamond tha: “transporti është një shpjegim i mirë për një pjesë të arsyes pse ishte kaq e ngrohtë”. Ka vetëm disa vite të dhëna deri më tani dhe do të duhet kohë që shkencëtarët të zbulojnë ndikimin e saktë të uljes së ndotjes së anijeve.

Annica Ekman, profesoreshë e meteorologjisë në Universitetin e Stokholmit në Suedi, tha se hulumtimi i saj ka zbuluar se ulja e ndotjes së grimcave të shkaktuara nga njeriu midis 2015 dhe 2050 mund të ngrohë planetin deri në 0.5 gradë. Por ky nuk është një argument kundër uljes së ndotjes së ajrit, tha Diamond, është një argument për ta trajtuar atë së bashku me reduktimin e emetimeve të karbonit.

Ndikimi ftohës i ndotjes së ajrit është shumë më i madh se ndikimi i ngrohjes i djegies së lëndëve djegëse fosile. Është kur ndotja e ajrit trajtohet pa reduktuar gjithashtu emetimet e karbonit, që “mund të futemi në telashe”, tha Diamond. Kjo është ajo që po ndodh në këtë industri të transportit detar, ku anijet e mëdha me kontejnerë ende lëvizin nëpër oqeane nga qindra miliona tonë lëndë djegëse fosile.

“Ne nuk duhet të harrojmë pse ekziston rregullorja. Është atje për të shpëtuar jetë nga ndotja e ajrit.” Ndërsa ulja e kësaj ndotje do të ketë një ndikim të vogël ngrohjeje, veprimet e menjëhershme për të reduktuar emetimet do të ulin shkallën e ngrohjes globale dhe do të përmirësojnë cilësinë e ajrit, tha ai. Ne nuk jemi “në një trajektore të dënuar”, shtoi Forster.


Top Channel

You may also like