SHKENCË – Ekuinoksi pranveror sapo ka mbërritur. Cfarë do të thote kjo?

by admin
Spread the love

TIRANË, 18 mars /ATSH/- Pranvera pothuajse ka ardhur, të paktën zyrtarisht. Ekuinoksi i pranverës mbërrin nesër, duke shënuar fillimin e sezonit pranveror për hemisferën veriore. Por çfarë do të thotë kjo në të vërtetë? Ja se si ndahet viti duke përdorur orbitën e Tokës, sipas AP.

Çfarë është ekuinoksi?

Ndërsa Toka udhëton rreth diellit. Ajo e kryen këtë udhëtim në një kënd.

Për pjesën më të madhe të vitit, boshti i Tokës është i anuar ose drejt ose larg diellit. Kjo do të thotë se ngrohtësia dhe drita e diellit bien në mënyrë të pabarabartë në gjysmën veriore dhe jugore të planetit.

Gjatë ekuinoksit, boshti i Tokës dhe orbita e saj rreshtohen në mënyrë që të dy hemisferat të marrin një sasi të barabartë të dritës së diellit.

Fjala “ekuinoks” vjen nga dy fjalë latine që do të thotë e barabartë dhe natë. Kjo për shkak se në ekuinoks, dita dhe nata zgjasin pothuajse të njëjtën kohë, megjithëse mund të merrni disa minuta shtesë, në varësi të vendit që ndodheni në planet.

Ekuinoksi pranveror i Hemisferës Veriore ose i pranverës, mund të bjerë midis 19 dhe 21 marsit, në varësi të vitit. Ekuinoksi i tij i vjeshtës ose vjeshtor, mund të bjerë midis 21 dhe 24 shtatorit.

Çfarë është solstici?

Solsticat shënojnë periudhat gjatë vitit kur Toka është në animin e saj më ekstrem drejt ose larg diellit. Kjo do të thotë se hemisferat po marrin sasi të ndryshme të dritës së diellit dhe ditët dhe netët janë në maksimum të pabarabartë.

Gjatë solsticit veror të Hemisferës Veriore, gjysma e sipërme e tokës është e anuar drejt diellit, duke krijuar ditën më të gjatë dhe natën më të shkurtër të vitit. Ky solstic bie midis 20 dhe 22 qershorit.

Ndërkohë, në solsticin e dimrit, Hemisfera Veriore anon nga dielli, duke çuar në ditën më të shkurtër dhe natën më të gjatë të vitit. Solstici i dimrit bie midis 20 dhe 23 dhjetorit.

Cili është ndryshimi midis stinëve meteorologjike dhe astronomike?

Këto janë vetëm dy mënyra të ndryshme për të ndarë vitin.

Stinat meteorologjike përcaktohen nga moti. Ato e ndajnë vitin në stinë tremujore bazuar në ciklet vjetore të temperaturës. Sipas këtij kalendar, pranvera fillon më 1 mars, vera më 1 qershor, vjeshta më 1 shtator dhe dimri më 1 dhjetor.

Stinat astronomike varen nga mënyra se si Toka lëviz rreth diellit.

Ekuinokset shënojnë fillimin e pranverës dhe vjeshtës. Solsticat nisin verën dhe dimrin. //a.i/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

You may also like