Paralajmërimi i shkencëtarëve: Lodrat e seksit mund të shkaktojnë diabet dhe shkatërrojnë sistemin riprodhues

by admin
Spread the love

Shkencëtarët kanë zbuluar se lodrat e seksit po shtojnë sasinë e grimcave të rrezikshme plastike në trupin tonë.

Grimcat mikroplastike nga burime të shumta gëlltiten dhe absorbohen në qarkullimin e gjakut dhe mund të shkaktojnë çrregullime metabolike si diabeti. Ato gjithashtu mund të prishin përgjigjet imune dhe të dëmtojnë sistemin nervor, si dhe sistemet riprodhuese dhe zhvillimore.

Ekipi në Universitetin Duke dhe Universitetin Shtetëror Apalachian po paralajmërojnë për rreziqet e mundshme pasi zbuluan se lodrat e seksit përmbajnë gjithashtu ftalate të cilat mund të ndikojnë në nivelet e hormoneve dhe janë të pranishme në përqendrime që tejkalojnë paralajmërimet e konsumatorëve amerikanë.

Ata vëzhguan katër lloje të lodrave të seksit të disponueshme aktualisht: lodra anale, rruaza, vibratorë të dyfishtë dhe vibratorë të jashtëm. Rezultatet zbuluan se lodra anale lëshoi më shumë grimca sesa rruazat, vibratorët të dyfishtë dhe vibratorët e jashtëm.

Duke shkruar në revistën Risk Analysis, autorja kryesor Dr Joana Sipe dhe ekipi i saj theksojnë se rritja e ndërgjegjësimit për çështjet e sigurisë në lidhje me lodrat e seksit është udhëhequr nga grupe të vetë-montuara të konsumatorëve dhe industrisë, potencialisht për shkak të natyrës tabu shoqërore të produkteve.

“Artikujt e kulturës popullore, kritikët e lodrave seksuale dhe dyqanet e seksit kanë rritur ndërgjegjësimin për rreziqet kimike dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor kanë bërë thirrje për edukimin e konsumatorëve rreth lëndimeve fizike të parandalueshme që lidhen me lodrat e seksit të dizajnuara keq”, tha ekipi i shkencetarëve.

Studiuesit ligjorë kanë tërhequr vëmendjen për mungesën e masave rregullatore nga qeveria federale e SHBA-së për të adresuar këto rreziqe dhe u kanë bërë thirrje grupeve të veprimit të konsumatorëve, madje edhe Kongresit të SHBA-së, të ndërhyjnë dhe të kërkojnë veprime mbrojtëse. Gjetjet do të diskutohen në Konferencën Vjetore të Shoqatës për Analizën e Riskut 2023 në Uashington DC muajin e ardhshëm, menjëherë pasi liderët botërorë u akuzuan se treguan ‘ambicie zero’ për të mbrojtur shëndetin e njeriut në bisedimet e Traktatit Global të Plastikës në Kenia.

Njëzet ekspertë bashkë-nënshkruan një letër të hapur duke argumentuar se “Drafti Zero” fillestar i OKB-së “nuk është mjaft i fortë për të mbrojtur shëndetin e brezave të ardhshëm”.

Dr John Peterson Myers, themelues i Shkencave të Shëndetit Mjedisor dhe anëtar i Këshillit të Shëndetit Plastik, tha: Ajo që filloi si një rrjedhje pothuajse e padukshme afër fillimit të shekullit të 20-të, tani është bërë një cunami monstruoz. Kimikatet plastike janë përhapur si një plagë në çdo pjesë të planetit tonë, madje edhe brenda nesh në nivele të njohura si të rrezikshme.


Top Channel

You may also like