Një akt nga Kina nën shembullin e ish-Bashkimit Sovjetik – Shqip

by admin
Spread the love

Dy herë gjatë verës së kaluar, ushtria kineze ka testuar raketa hipersonike hapësinore të programuara për të orbituar planetin përpara se të rrëzohen me përshpejtim shtesë nga një drejtim i papritur drejt objektivit.

Në një intervistë me një gazetar të Financial Times, një burim i mirëinformuar nga komuniteti i inteligjencës pohon se gjatë provës së parë, raketa e ka humbur objektivin me rreth 40 kilometra.

Ndërsa disa politikanë dhe komentatorë amerikanë janë alarmuar nga përparimi i dukshëm i Kinës, Pekini ka mohuar raportet për provat, duke këmbëngulur se ishte një provë e një anijeje kozmike të ripërdorshme.

Mohimi i Kinës është një “mjegullim i së vërtetës”, tha Jeffrey Lewis, drejtor i Programit të Mospërhapjes së Azisë Lindore në Institutin për Studime Ndërkombëtare në Monterey, California, sepse informacioni në lidhje me testin u konfirmua nga zyrtarët amerikanë.

Ai thekson se pretendimi se Kina testoi sistemin e bombardimeve orbitale (FOB) është “teknikisht i besueshëm dhe i justifikuar strategjikisht për Pekinin”, megjithëse, siç thotë ai, sistemet FOB nuk janë të reja.

Ideja e hyrjes së armëve në një orbitë të pjesshme rreth Tokës për të goditur papritmas objektivat nga një drejtim i papritur u zbatua për herë të parë nga ish-Bashkimi Sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë, por me sa duket, ajo tani po ringjallet nga Kina. /tesheshi.com/

Lajme interesante

You may also like