Mesazh i fortë politik nga Kisha Katolike Gjermane – Shqip

by admin
Spread the love

Udhëheqja e Kishës Katolike në Gjermani u distancua qartë nga Alternativa për Gjermaninë (AfD) dhe çdo organizatë e ekstremit të djathtë, duke u bërë thirrje qytetarëve që të mos i mbështesin me votat e tyre.

Në një deklaratë pas Asamblesë së Përgjithshme të Pranverës në Augsburg, Konferenca e Peshkopëve Gjermanë theksoi se “nacionalizmi etnik është i papajtueshëm me pikëpamjen e krishterë për Zotin dhe njerëzimin” dhe sqaroi se “partitë e ekstremit të djathtë dhe ato që shumohen në skajet e saj të ideologjisë nuk mund të të jetë një vend politikisht i përshtatshëm për të krishterët – Ata nuk mund të votohen nga të krishterët”.

Populizmi i djathtë është ana e frikshme e së djathtës ekstreme, paralajmëruan më tej peshkopët, duke shpjeguar se në të dyja rastet po shprehen të gjitha stereotipet e pakënaqësisë kundër emigrantëve, myslimanëve, më në fund hebrenjve dhe kundër komplotit të supozuar të elitës globale.

Presidenti i Konferencës së Ipeshkvijve, Georg Betsing, vuri në dukje megjithatë se Kisha është gjithmonë e hapur për dialog, pasi “ka të bëjë me shpirtrat e njerëzve”. Por ai theksoi në të njëjtën kohë se “këtu nuk po flasim vetëm për pikëpamje të ndryshme, por për një pikëpamje thelbësisht të ndryshme të njerëzimit”. Ndërkohë, dioqezat e Berlinit dhe Würzburgut përjashtojnë anëtarët e AfD nga puna vullnetare e kishës, me një dispozitë përkatëse në statutet e tyre.

Kanali i parë i televizionit publik gjerman ARD flet për një “mesazh zgjimi” në komentin e tij, duke theksuar se pjesa tjetër e institucioneve sociale tashmë po përballen me përgjegjësitë e tyre. “Ipeshkvijtë janë aq të shqetësuara sa për herë të parë zyrtarisht po këshillojnë qytetarët që të mos votojnë për një parti me përfaqësim në Bundestag. Asnjë prej tyre nuk tha “për hir të qiellit, ne nuk mund të përjashtojmë askënd”. “Zëra të tillë u dëgjuan disa muaj më parë”, thuhet në koment dhe flet për një “mesazh zgjimi” për shoqërinë, nga një institucion që tradicionalisht shmang qëndrimet politike partiake. /tesheshi.com/

You may also like