​Marrëveshja e Parisit, OKB kërkon uljen e karbonit me 42% deri në vitin 2030

by admin
Spread the love

Programi i OKB-së për Mjedisin (UNEP) paralajmëroi të hënën se emetimet globale të karbonit duhet të ulen me 42% deri në fund të dekadës për të përmbushur standardin e Marrëveshjes së Parisit për mbajtjen e ndryshimeve klimatike nën 1.5 gradë Celsius.

Në raportin e tij vjetor të emetimit të gazit, raporti thotë: “Emetimet e parashikuara të gazit serrë në vitin 2030 duhet të bien me 28 për qind për shtegun dy gradë Celsius të Marrëveshjes së Parisit dhe 42 për qind për shtegun 1.5 gradë Celsius”.

Sipas raportit, zbatimi i plotë i Kontributeve të Përcaktuara Kombëtare të pakushtëzuara të bëra sipas Marrëveshjes së Parisit do ta vendoste botën në rrugën e duhur për të kufizuar rritjen e temperaturës në 2.9 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale këtë shekull.

Duke u bërë thirrje kombeve që të përshpejtojnë transformimet e zhvillimit të ekonomisë dhe me karbon të ulët, raporti shtoi: “Vendet me kapacitet dhe përgjegjësi më të madhe për emetimet do të duhet të ndërmarrin veprime më ambicioze dhe të mbështesin vendet në zhvillim ndërsa ndjekin rritjen e zhvillimit me emetime të ulëta.”

“Nuk ka asnjë person apo ekonomi të mbetur në planet të paprekur nga ndryshimet klimatike, kështu që ne duhet të ndalojmë së vendosuri rekorde të padëshiruara për emetimet e gazeve serrë, temperaturat më të larta globale dhe motin ekstrem”, tha Inger Andersen, drejtoreshë ekzekutive e UNEP.


Top Channel

You may also like