Kostoja e vizës Shengen do të rritet gjatë vitit 2024! – Shqip

by admin
Spread the love
1a7253ebfd94147be1a9016b1f9dc492.jpeg

Vizat Shengen kërkohen për qytetarët nga vendet jo-anëtare të BE-së që nuk përfitojnë nga rregulli 90-ditor pa viza i BE-së dhe zonës Shengen. Komisioni Europian ka paraqitur një propozim për rritjen e tarifës bazë për vizën Shengen në vitin 2024.

Nëse merr dritën jeshile, kostoja do të rritet me 12 % nga 80 në 90 euro për të rriturit dhe nga 40 në 45 euro për fëmijët. BE po planifikon gjithashtu të rrisë edhe më shumë tarifën për vendet që tregojnë “bashkëpunim të pamjaftueshëm për ripranimin”, që i referohet pranimit të rihyrjes së individëve të dëbuar nga shtetet anëtare.

Vizat Shengen kërkohen për qytetarët nga vendet jo-anëtare të BE-së që nuk përfitojnë nga rregulli 90-ditor pa viza i BE-së dhe zonës Shengen. Këto përfshijnë shtetas të Afrikës së Jugut, Indisë, Pakistanit, Sri Lankës dhe Kinës. Nëse propozimi bëhet politikë, rritja e çmimit mund të vijë në muajt e ardhshëm.

Sa do të kushtojë viza Shengen në 2024?

Komisioni Europian paraqiti një draft të rritjes së tarifës së vizave Shengen më 2 shkurt, pas një takimi në dhjetor, gjatë të cilit ekspertë nga vendet anëtare mbështetën rishikimin me një “shumicë dërrmuese”. Nisma do të jetë e hapur për komente deri më 1 mars. Gjatë kësaj kohe, qytetarët e BE-së mund të shprehin mendimet e tyre për këtë çështje dhe të komunikojnë nëse e mbështesin propozimin apo jo.

Pas kësaj, BE-ja mund të zbatojë ndryshimet të cilat hyjnë në fuqi 20 ditë pas publikimit të tyre në Gazetën Zyrtare të Bashkimit Europian. Komisioni ka theksuar se rritja e propozuar e çmimeve është shkaktuar nga rritja e normës së inflacionit në BE. Organi ndërmerr një rishikim të tarifës së vizës Shengen çdo tre vjet.

Nëse vazhdon, kostot e vizave do të rriten nga 80 në 90 euro për të rriturit dhe nga 40 në 45 euro për fëmijët. Për vendet që nuk kanë demonstruar bashkëpunim në ripranimin e qytetarëve, kostoja do të rritet nga 120 në 135 euro dhe nga 160 në 180 euro. Për më tepër, Komisioni ka propozuar që të lejohen ofruesit e jashtëm të vizave Shengen të rrisin tarifat e tyre në përputhje me rishikimin.

Shuma maksimale që mund të ngarkojnë ofruesit e jashtëm, si agjencitë e vizave, që mbledhin aplikimet për viza Shengen në emër të shteteve anëtare është zakonisht gjysma e tarifës standarde. Komisioni propozon që kjo të rritet nga 40 në 45 euro. Në të kundërt, tarifa për zgjatjen e vizës Shengen do të mbetet fikse në 30 euro.

BE do të prezantojë viza Shengen vetëm format dixhital

BE ka njoftuar gjithashtu planet për të sjellë një vizë Shengen vetëm dixhitale, e cila u diskutua në vitin 2022. Udhëtarët do të mund të aplikojnë online pavarësisht nga vendi që planifikojnë të vizitojnë. Versioni dixhital do të zëvendësojë sistemin aktual të ngjitësve në pasaporta. Komisioni Europian thotë se shpreson të prezantojë platformën dixhitale deri në vitin 2028.

A kam nevojë për vizë Shengen për të vizituar BE-në?

Viza Shengen kërkohet për qytetarët e vendeve jashtë BE-së që nuk përfitojnë nga rregulli 90-ditor. Shtetasit e vendeve duke përfshirë Afrikën e Jugut, Indinë, Pakistanin, Sri Lankën dhe Kinën kërkojnë vizën Shengen, e cila lejon qëndrimin në 28 vende evropiane deri në 90 ditë për qëllime turistike ose vizita familjare. Shtetasit si britanikë, kanadezë, amerikanë dhe australianë nuk kanë nevojë të aplikojnë për vizë Shengen.

/ SCAN

You may also like