Gjashtë muaj burg për avokatin që luftoi me Chevron

by admin
Spread the love

Avokati amerikan i shkarkuar Steven Donziger, i cili kaloi më shumë se dy dekada duke luftuar me Chevron Corp për ndotjen në pyjet tropikale të Ekuadorit, u dënua me gjashtë muaj burg me akuzën e shpërfilljes së gjykatës.

Gjyqtarja amerikane Loretta Preska e dënoi Donziger të premten pasi e shpalli fajtor në maj për “kundërshtim” të qëllimshëm të urdhrave të gjykatës, përfshirë refuzimin e dorëzimit të kompjuterëve dhe pajisjeve të tjera elektronike.

Akuzat buruan nga një padi e ngritur kundër Donziger nga gjiganti i naftës.

Avokatët e Donziger dhe Chevron nuk iu përgjigjën kërkesës së Reuters për koment.

Ndotja e ujit dhe tokës

Vendimi është kthesa e fundit në një sagë ligjore që buroi nga përfshirja e tij në përfaqësimin e fermerëve në rajonin e Ekuadorit të Liqenit Agrio, të cilët e konsideruan Chevron përgjegjës për ndotjen e ujit dhe tokës nga Texaco midis 1964 dhe 1992.

Chevron bleu Texaco në vitin 2000.

Donziger mori një vendim kundër Chevron me vlerë 9.5 miliardë dollarë në një gjykatë të Ekuadorit.

Por në vitin 2014, një gjykatë amerikane rrëzoi vendimin, duke arritur në përfundimin se ai erdhi përmes mashtrimit, ryshfetit dhe korrupsionit.

Donziger, i cili ka qenë në arrest shtëpiak për dy vjet, planifikon të apelojë vendimin, shkruan Reuters.

Në shtator, ekspertët e OKB-së për të drejtat e njeriut njoftuan se arresti shtëpiak i Donziger ishte një shkelje e ligjit ndërkombëtar për të drejtat civile dhe kërkuan që ai të lirohej. /tesheshi.com/

Lexo lajme interesante

You may also like