Tortura izraelite mbi gra dhe vajza palestineze – Shqip

by admin
Spread the love

Ekspertët e OKB-së shprehën shqetësimin lidhur me akuzat e besueshme për shkelje skandaloze të të drejtave të njeriut ndaj të cilave gratë dhe vajzat palestineze vazhdojnë t’i nënshtrohen në Rripin e Gazës dhe Bregun Perëndimor.

Gratë dhe vajzat palestineze janë ekzekutuar në Gaza, shpesh së bashku me anëtarët e familjes, përfshirë fëmijët e tyre, sipas raporteve.

“Jemi të tronditur nga raportet për shënjestrimin e qëllimshëm dhe vrasjen jashtëgjyqësore të grave dhe fëmijëve palestinezë në vendet ku ata kërkuan strehim ose gjatë arratisjes. Disa prej tyre mbanin copa të bardha rrobash kur u vranë nga ushtria izraelite ose forcat aleate,” thanë ekspertët.

Ekspertët kanë shprehur shqetësim të madh për ndalimin arbitrar të qindra grave dhe vajzave palestineze, duke përfshirë mbrojtës të të drejtave të njeriut, gazetarë dhe punonjës të ndihmës, në Gaza dhe Bregun Perëndimor që nga 7 tetori.

Shumë prej tyre dyshohet se iu nënshtruan trajtimit çnjerëzor dhe poshtërues, iu mohuan paisjet menstruale, ushqimi dhe ilaçet, si dhe u rrahën rëndë. Në të paktën një rast, gratë palestineze të ndaluara në Gaza dyshohet se u mbajtën në një kafaz në shi dhe të ftohtë, pa ushqim.

“Ne jemi veçanërisht të shqetësuar nga raportet se gratë dhe vajzat palestineze në paraburgim kanë qenë gjithashtu subjekt i formave të shumta të sulmeve seksuale, të tilla si zhveshja nga oficerët meshkuj të ushtrisë izraelite. Të paktën dy të burgosur palestinezë dyshohet se janë përdhunuar, ndërsa të tjerët dyshohet se janë kërcënuar me përdhunim dhe dhunë seksuale”, thanë ekspertët. Ata gjithashtu vunë në dukje se fotot e femrave të burgosura në rrethana poshtëruese dyshohet se janë marrë nga ushtria izraelite dhe janë postuar në internet.

Ekspertët kanë shprehur shqetësimin se një numër i panjohur i grave dhe fëmijëve palestinezë, përfshirë vajza, thuhet se janë zhdukur pas kontaktit me ushtrinë izraelite në Gaza.

“Ka raporte shqetësuese për të paktën një fëmijë femër të transferuar me forcë në Izrael nga ushtria izraelite, dhe për fëmijë të ndarë nga prindërit e tyre, vendndodhja e të cilëve mbetet e panjohur. Ne i kujtojmë qeverisë së Izraelit detyrimin e saj për të mbrojtur të drejtën për jetën, sigurinë, shëndetin dhe dinjitetin e grave dhe vajzave palestineze dhe për të siguruar që askush të mos i nënshtrohet dhunës, torturës, abuzimit ose trajtimit poshtërues, përfshirë dhunën seksuale”, thanë ekspertët.

Ata bënë thirrje për një hetim të pavarur, të paanshëm, të shpejtë, të plotë dhe efektiv mbi akuzat dhe për bashkëpunimin e Izraelit në hetime të tilla.

“Të marra së bashku, këto akte të supozuara mund të përbëjnë shkelje të rënda të të drejtave ndërkombëtare të njeriut dhe të drejtës humanitare, si dhe përbëjnë krime të rënda sipas ligjit penal ndërkombëtar që mund të ndiqen penalisht sipas Statutit të Romës. Ata që janë përgjegjës për këto krime të dukshme duhet të mbajnë përgjegjësi dhe viktimat dhe familjet e tyre kanë të drejtën e kompensimit të plotë dhe drejtësisë”, shtuan aktivistët. /tesheshi.com/

You may also like