Skizofrenia, faktori i padukshëm i shtatzënisë që rrit rrezikun gjenetik

by admin
Spread the love

Dekada të të dhënave shkencore lidhën predispozicion gjenetik me skizofreninë me gjenet e rrezikshme të trurit.

Për më shumë se një shekull, komuniteti shkencor besonte se rreziku i skizofrenisë qëndronte kryesisht, nëse jo ekskluzivisht, atje. Hulumtimet e fundit, të publikuara në Nature Communications, vijnë për të hedhur poshtë këtë besim, duke argumentuar se një organ tjetër mund të luajë një rol shumë më të rëndësishëm në rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve mendore.

Arsyeja për placentën, organi që ka një ndikim vendimtar në zhvillimin prenatal të fetusit dhe sipas ekipit hulumtues të Institutit Lieber për Zhvillimin e Trurit, mund të “ngrijë” rrezikun e skizofrenisë.

Studiuesit zbuluan se gjenet e skizofrenisë ndikojnë në një funksion kritik të placentës, i cili lidhet me lëndët ushqyese në qarkullimin e gjakut të nënës dhe “ndarjen” e tyre midis nënës dhe fetusit. Gjenet që lidhen me rrezikun e skizofrenisë janë në thelb të kësaj ndarjeje, duke ndikuar negativisht në rolin e placentës në edukimin e fetusit në zhvillim.

Studimi gjithashtu identifikoi disa gjene të placentës që janë treguar të jenë faktorë shkaktarë në zhvillimin e çrregullimeve të tjera, si diabeti, çrregullimi bipolar, depresioni, autizmi dhe ADHD . Megjithatë, sipas shkencëtarëve, lidhja gjenetike me skizofreninë ishte shumë më e fortë. Në fakt, sipas gjetjeve të reja, gjenet në placentë u treguan të jenë më drejtpërdrejt të lidhura me rrezikun e skizofrenisë, krahasuar me gjenet në tru, të cilët deri më tani mbanin përgjegjësinë ekskluzive prenatale për sëmundjen mendore.

Hendeku gjinor dhe roli i COVID-19

Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se rreziku gjenetik i skizofrenisë që lidhet me placentën ndryshonte në bazë të gjinisë së fetusit. Në veçanti, tek fetuset meshkuj, proceset inflamatore në placentë dukej se kishin një efekt më të fortë. Ky zbulim i ri përputhet me provat e mëparshme shkencore, të cilat tregojnë se meshkujt në përgjithësi janë më të prirur ndaj çrregullimeve të zhvillimit si skizofrenia.

Në kuadër të të njëjtit studim, u hetua përfundimisht roli i COVID-19 . Në veçanti, duke studiuar një mostër të vogël të placentës nga nënat që kishin kontraktuar COVID-19 gjatë shtatzënisë, ekspertët zbuluan se gjenet e placentës që lidhen me rrezikun e skizofrenisë u rritën në mënyrë dramatike . Kjo do të thotë se infeksioni me COVID-19 gjatë shtatzënisë mund të jetë një faktor rreziku për skizofreninë për shkak të mënyrës se si ndikon në placentë.

Studiuesit në Institutin Lieber shpresojnë se studimi i tyre i vazhdueshëm do të çojë në trajtime dhe mjete të reja diagnostikuese në të ardhmen, duke sjellë ndryshime rrënjësore në fushën e mjekësisë prenatale.

“Përqendrimi në biologjinë e placentës është një qasje e re e re kritike për parandalimin e shëndetit publi ,” thotë Gianluca Ursini, autori kryesor i studimit dhe studiues në Institutin Lieber, dhe vazhdon: Shkencëtarët mund të zbulojnë ndryshime në gjenet e rrezikut të placentës, dekada para shfaqjes së mundshme të një çrregullimi, ndoshta edhe në gjakun e nënës gjatë shtatzënisë. Nëse mjekët e dinin se cilët fëmijë ishin më të rrezikuar nga çrregullimet e zhvillimit, ata mund të zbatonin ndërhyrje të hershme për t’i mbajtur ata të shëndetshëm.

“Këto njohuri të reja se si gjenet në placentë lidhen me çrregullimet e trurit dhe organeve të tjera ofrojnë mundësi të reja për të përmirësuar shëndetin para lindjes dhe për të parandaluar komplikimet më vonë në jetë ,” shton Daniel Weinberger, autori kryesor i studimit dhe CEO në Institutin Lieber për Trurin. Zhvillimi.


Top Channel

You may also like