Simptomat e rrezikshme të mungesës së vitaminës B12 në gjuhë

by admin
Spread the love

Pse vitamina B12 është e rëndësishme për trupin?

Epo, nëse nuk menaxhohet në kohë, kjo gjë  mund të shkaktojë disa probleme shëndetësore dhe disa mund të jenë edhe kërcënuese për jetën. Vitamina B12 është një lëndë ushqyese thelbësore e cila nuk prodhohet natyrshëm nga trupi, por njeriu duhet ta marrë atë nga burime të ndryshme si ushqimet dhe suplementet. Roli kryesor i vitaminës B12 është krijimi i qelizave të kuqe të gjakut dhe ADN-së. Kjo vitaminë gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e trurit dhe qelizave nervore. Prandaj vitamina B12 është e rëndësishme për funksione të ndryshme thelbësore trupore dhe mungesa e saj mund të çojë në pasoja të rënda shëndetësore.

Simptomat e mungesës së vitaminës B12

Një rënie e papritur e niveleve të vitaminës B12 në trup mund të jetë e ashpër pasi mund të çojë në një rënie në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Simptomat e mungesës së vitaminës B12 janë të shumanshme dhe ndonjëherë janë të vështira për t’u dalluar, por ato janë tregues jetik që nuk duhet të injorohen kurrë.

Më poshtë janë listuar shenjat dhe simptomave kryesore të mungesës së vitaminës B12 që mund të shihni në gjuhën e tyre.

Mungesa e vitaminës B12 dhe shëndeti oral

Lidhja midis mungesës së vitaminës B12 dhe shëndetit oral është studiuar nga ekspertët prej vitesh. Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktojë probleme në gojë dhe gjuhë. Njerëzit që vuajnë nga një mungesë akute e vitaminës B12 mund të shfaqin manifestime të ndryshme orale. Pse ndodh kjo? Kjo është për shkak se mungesa e vitaminës B-12 shkakton një reduktim të prodhimit të qelizave të kuqe të gjakut në trup, gjë që rezulton në zvogëlimin e oksigjenit që arrin në gjuhë dhe kështu mund të shfaqë disa shenja.

Një gjuhë e lënduar ose e kuqe me ngjyrë

Kjo gjendje njihet si glossitis. I referohet inflamacionit të gjuhës që mund të shkaktojë fryrjen e gjuhës dhe përfundimisht të bëhet e kuqe dhe e lënduar. Sipas ekspertëve, kjo gjendje mund të shkaktojë gunga të vogla në gjuhë, të quajtura papillae. Nëse nuk trajtohet në kohë, dhimbjet ose inflamacionet në gjuhë mund të shkaktojnë dhimbje dhe parehati ekstreme.

Ulçera në gjuhë

Një tjetër shenjë e mungesës së vitaminës B12 mund të jetë ulçera në gjuhë. Pse ndodh kjo? Kjo është për shkak të mungesës së prodhimit të qelizave të kuqe të gjakut. Sipas ekspertëve, ulçerat mund të shihen në mishrat e dhëmbëve dhe në gjuhë. Përpiquni të mos hani asnjë gjë pikante ose me vaj sepse mund të rrisë acarimin dhe dhimbjen e gojës.

Çngjyrosja e gjuhës

Një tjetër shenjë e rëndësishme që mund të paralajmërojë një person për zvogëlimin e numrit të qelizave të kuqe të gjakut është çngjyrosje dhe një ndjesi djegieje e gjuhës. Një gjuhë e fryrë mund të shkaktojë një ndjesi djegieje dhe çngjyrosje për shkak të formimit të lezioneve në gojë. Këto simptoma mund të jenë jashtëzakonisht të pakëndshme.


Top Channel

You may also like