Raportet tronditëse të mbulimit të njëanshëm të Gazës nga CNN – Shqip

by admin
Spread the love

CNN po përballet me kritika nga stafi i saj për politikat editoriale që gazetarët thonë se çojnë në ripërtëritjen e propagandës izraelite dhe censurimin e perspektivave palestineze në mbulimin e luftës së Gazës.

Gazetarët në redaksitë e CNN në SHBA dhe jashtë saj pretendojnë se raportimet u shtrembëruan prej direktivave “nga lart”, gjë që rezultoi në mbulim shumë të njëanshëm të sulmit të Hamasit të 7 tetorit dhe hakmarrjes izraelite në Gaza.

“Shumica e lajmeve që nga fillimi i luftës, pa marrë parasysh sa i saktë raportimi origjinal, janë shtrembëruar nga sistemi dhe paragjykimet institucionale brenda rrjetit,” tha një punonjës i CNN. “Në fund të fundit, mbulimi i CNN i luftës Izrael-Gaza përbën neglizhencë gazetareske.”

Sipas deklaratave të gjashtë punonjësve të CNN në redaksi të shumta dhe më shumë se një duzinë memorandume dhe e-maile të brendshme të marra nga The Guardian, vendimet e përditshme formohen nga një seri udhëzimesh nga selia e CNN në Atlanta që përcaktojnë udhëzime strikte raportimi.

Këto përfshijnë kufizime të rrepta në citimin e Hamasit dhe raportimin mbi perspektivat e tjera palestineze, duke potencuar vetëm deklaratat e qeverisë izraelite. Përveç kësaj, çdo lajm në lidhje me konfliktin duhet të miratohet nga redaksia e Jerusalemit përpara se të transmetohet ose publikohet.

Gazetarët e CNN argumentojnë se toni i mbulimit vendoset nga lart, aty ku redaktori dhe drejtori i ri ekzekutiv, Mark Thompson, i cili mori drejtimin dy ditë pas sulmit të Hamasit të 7 tetorit, po luan një rol kyç në formësimin e mbulimit. Disa në staf janë të shqetësuar për gatishmërinë e Thompsonit për t’i rezistuar përpjekjeve të jashtme për të ndikuar në raportim, pasi në rolin e tij të mëparshëm si drejtor i BBC-së ai u akuzua për përkulje ndaj presionit nga qeveria izraelite në disa raste.

Burimet brenda CNN pohojnë se kjo ka rezultuar në një përqendrim të shtuar në vuajtjet izraelite dhe narrativën izraelite të luftës, me fokus të pamjaftueshëm në shkallën e viktimave civile palestineze dhe shkatërrimeve në Gaza. Ndaj, gazetarët përshkruajnë “përçarje” brenda rrjetit mbi mbulimin e asaj që ndodh atje.

“Ka shumë konflikte dhe mosmarrëveshje të brendshme. Disa njerëz kërkojnë një rrugëdalje,” thonë ata.

Një gazetar tjetër në një zyrë tjetër tha se ai gjithashtu ndjeu presion.

“Anëtarët e lartë të stafit që nuk pajtohen me status quo-në përplasen me CEO-n, duke pyetur se si mund të raportojnë në mënyrë efektive një histori me udhëzime të tilla kufizuese,” thotë ai.

Punonjësit e CNN pohojnë se disa gazetarë me përvojë në mbulimin e konfliktit dhe rajonit i kanë shmangur detyrat në Izrael sepse nuk besojnë se do të jenë të lirë të tregojnë historinë e plotë. Të tjerë spekulojnë se ata po mbahen larg nga redaktorët e lartë.

Ky është lajmi i kritikave që CNN ka marrë nga stafi i saj për njëanshmëri në mbulimin e luftës në Gaza, me akuza se favorizon perspektivën izraelite dhe censuron pikëpamjet palestineze. Lajmi tregon për mosmarrëveshjet e brendshme dhe shqetësimet midis gazetarëve rreth direktivave që vijnë nga kreu i administratës, duke përfshirë udhëzimet e reja që u vendosën pas sulmit të Hamasit.

Raportimi lidhet gjithashtu me vendimet editoriale të Mark Thompson, kryeredaktor dhe CEO i CNN, dhe analizoi se si ato ndikojnë në tonin dhe drejtimin e mbulimit, shkruan The Guardian. /tesheshi.com/

 

 

You may also like