Plani 5-pikësh i James Cleverlyt, fundi i politikave pro imigracionit në Mbretërinë e Bashkuar

by admin
Spread the love

Sekretari i Brendshëm britanik, James Cleverly ka prezantuar një plan 5 pikësh, i cili shënon një moment kyç në transformimin e peizazhit të imigracionit në Mbretërinë e Bashkuar.

Ky plan gjithëpërfshirës premton modifikime të rëndësishme, duke prekur kufijtë e të ardhurave dhe rregullat e vizave me implikime të mëdha për bizneset, punonjësit dhe strukturën themelore të sistemit ligjor.

Në këtë artikull, ne do t’ju ofrojmë një eksplorim të detajuar të planit të ndryshimit të lojës së Cleverly, duke analizuar nuancat e tij dhe duke parashikuar ndikimet e gjera që mund të ketë. Për më tepër, ne do të hedhim në qendër të vëmendjes rregullat e diskutueshme të vizave të pragut të të ardhurave, duke shqyrtuar sfidat ligjore kundër të cilave ata përballen.

Plani 5-pikësh i James Cleverly: Një vështrim më i afërt

Plani 5-pikësh i Sekretarit të Brendshëm për politikën e imigracionit është vendosur të sjellë ndryshime të rëndësishme për të cilat bizneset dhe punonjësit duhet të përgatiten. Plani përfshin një rritje të dukshme në pragun e paracaktuar të pagës bazë minimale për punëtorët e kualifikuar të sistemit të bazuar në pikë, kufizime ndaj vartësve për ata nën pragun dhe një rishikim të “listës së profesioneve më pak të kërkuara”. Këto ndryshime janë gati të krijojnë valë ndikimi në sektorë të ndryshëm.

Ndryshimi më i rëndësishëm është rritja e pragut të paracaktuar të pagës bazë minimale nga 26,200 £ në 29,000 £. Kjo rritje synon të vendosë një standard më të lartë të të ardhurave për punëtorët e kualifikuar dhe sinjalizon një ndryshim në qasjen e qeverisë ndaj imigracionit. Bizneset dhe punonjësit duhet të përgatiten për pasojat e kësaj lëvizjeje. Një rregull i ri i vizave prej 38,700 £ do të futet në fillim të vitit 2025, tha Rishi Sunak.

Një ndryshim tjetër i dukshëm është kufizimi i vendosur për migrantët e punëtorëve të kualifikuar, duke i penguar ata të sjellin persona në ngarkim nëse paga e tyre bazë bie nën pragun e rritur. Ky kufizim mund të ndikojë ndjeshëm në stafin dhe rekrutimin, veçanërisht në sektorë kritikë si shëndetësia dhe kujdesi social.

Për më tepër, plani përfshin një ekzaminim të plotë të “listës së profesioneve më pak të kërkuara”, e cila aktualisht lejon një ulje prej 20% në pragun e pagës minimale për role specifike. Heqja e mundshme e kësaj dispozite sjell një element pasigurie për bizneset që mbështeten në listë për të plotësuar pozicione kritike, duke përkeqësuar potencialisht mungesën e fuqisë punëtore.

Ndikimi në mungesat e stafit të NHS

Sektori i kujdesit shëndetësor po përballet me sfida të shumta për shkak të ndryshimeve të fundit në politikat e imigracionit. Frika e përkeqësimit të mungesës së stafit të NHS-së është lindur për shkak të rritjes së kërkesës për pagën minimale dhe heqjes së listës së profesioneve të mungesës, gjë që mund të pengojë rekrutimin e profesionistëve kryesor të kujdesit shëndetësor, duke rezultuar në një kompromis të mundshëm të kujdesit për pacientët.

Për më tepër, punonjësit e kujdesit social po përballen me sfida specifike për shkak të ndalimit të sjelljes së personave në ngarkim kur vijnë për të punuar në MB. Meqenëse ka tashmë 152,000 vende të lira pune në Angli, ky kufizim mund të përkeqësojë sfidat ekzistuese në ofrimin e kujdesit adekuat, duke rrezikuar potencialisht mirëqenien e banorëve.

Shqetësimet nga drejtuesit e industrisë dhe implikimet ligjore

Disa drejtues të industrisë, duke përfshirë Martin Green, shefin ekzekutiv të Care England, kanë shprehur shqetësim për qasjen e qeverisë, e cila ata besojnë se po e bën gjithnjë e më të vështirë për ofruesit e kujdesit rekrutimin e punëtorëve të huaj. Këta liderë po bëjnë thirrje për investime të shpejta në përmirësimin e pagave dhe kushteve për të adresuar nevojën urgjente për një strategji gjithëpërfshirëse në zgjidhjen e krizës së fuqisë punëtore të kujdesit social.

Paketa e fundit e qeverisë, për të cilën ajo pretendon se është shtrëngimi më i gjerë i migracionit të ligjshëm, ka implikime të rëndësishme ligjore dhe politike, veçanërisht në sektorin e kujdesit shëndetësor. Pasojat e mundshme të reduktimit të punëtorëve dhe vartësve të tyre në rrugët e kujdesit shëndetësor dhe social, siç përshkruhet në llogaritjet e Home Office, i shton kompleksitetin një çështjeje tashmë të diskutueshme.

Ndikimet e parashikuara mbi bizneset dhe punonjësit

Ndryshimi i papritur në politikë ka krijuar sfida për bizneset që kanë miratuar më parë planet e tyre të rekrutimit për vitin 2024 bazuar në supozime të caktuara. Disa sektorë, të tillë si ata që u përballën me ulje të nivelit të aftësive dhe pragut të pagave pas Brexit, tani u kërkohet të rikalibrojnë strategjitë e tyre të personelit. Për shembull, sektori i shëndetësisë dhe kujdesit është një industri e tillë ku punonjësit e kujdesit të sponsorizuar ende lejohen të marrin paga më të ulëta. Megjithatë, kufizimi për sjelljen e personave në ngarkim nëse nuk fitojnë 29,000 £ ose më shumë mund të paraqesin sfida të mundshme për personelin.

Ndërsa këto ndryshime ka të ngjarë të nxisin pakënaqësi në mesin e bizneseve në Mbretërinë e Bashkuar, ato mund të ofrojnë siguri për ata që shprehin shqetësime për ndikimin në pagat lokale dhe vëllimin e madh të vizave të dhëna. Plani 5-pikësh i Cleverlyt, ka krijuar mjaft polemika.


Top Channel

You may also like