“Një djalë i Irlandës” – Si rrënjët irlandeze të Joe Biden i dhanë formë identitetin të tij politik

by admin
Spread the love
Një poster i Joe Biden në një ndërtesë të qytetit irlandez, Ballina

Kur një gazetar britanik i kërkoi një herë një intervistë Joe Biden, presidenti amerikan u përgjigj me një shaka: “BBC? Unë jam irlandez.”

80-vjeçari Biden, presidenti i dytë katolik në historinë amerikane, do të bazohet në trashëgiminë e tij irlandeze gjatë një vizite në Britaninë e Madhe dhe Irlandë këtë javë.

Presidenti amerikan sillet sikur ka nisur tashmë fushatën presidenciale për zgjedhjet e vitit 2024, edhe pse nuk e ka shpallur zyrtarisht kandidaturën.

Ai dëshiron të tërheqë votuesit që ëndërrojnë ëndrrën amerikane për suksesin e emigrantëve.

Kështu, në fushatën 2020, Biden recitoi një poezi të laureatit irlandez të Nobelit, poetit Seamus Heaney.

Kur skuadra irlandeze e ragbit mundi të fuqishmit e Zelandës së Re All Blacks në nëntor 2021, Biden i thirri për t’i uruar ata.

Edhe pse Biden ka prejardhje britanike nga ana e babait të tij, ai zgjodhi të theksojë atë të nënës së tij.

Paraardhësit e Biden u larguan nga Irlanda në mesin e shekullit të 19-të, kur vendi u shkatërrua nga uria, dhe më pas u vendosën në Scranton, Pensilvani.

I vetmi irlandez që nuk pi

Biden tani do të shkojë në anën tjetër.

Udhëtimi do të ndalet në Belfast, në 25-vjetorin e nënshkrimit të Marrëveshjes së të Premtes së Mirë, e cila solli paqen në Irlandën e Veriut.

Më pas ai do të shkojë në një sërë ngjarjesh zyrtare në Dublin.

Shtëpia e Bardhë ka organizuar disa vizita shumë personale në tokën e paraardhësve të tij, ashtu siç bëri në vitin 2016, kur ai udhëtoi në Irlandë si zëvendëspresident.

A do të ndalet sërish te lokali që themeloi familja e tij?

Nëse e bën, ai nuk do të porosisë një litër birrë tradicionale.

“Unë jam i vetmi irlandez që nuk pi”, ka bërë shaka Biden së fundmi.

Ndërsa fushata e pritshme për një mandat të ri afrohet, Biden ka premtuar të ringjallë “ëndrrën amerikane” dhe tha se do t’u japë bashkatdhetarëve të tij arsye për shpresë dhe besim.

A është më mirë ta bësh këtë sesa të tregosh në mënyrë lirike largimin e familjes së tij nga Irlanda?

“Kurrë mos u gjunjëzo…”

Në një fjalim të vitit 2013, pasi u fut në Sallën e Famës irlandeze-amerikane, Biden evokoi historinë e familjes duke lavdëruar vendin e tyre të ri, i cili është plot me “mundësi për ata që janë të gatshëm të punojnë shumë dhe të luajnë sipas rregullave”.

“Kjo është një histori bindëse e origjinës që prek vetë-imagjinimin e vazhdueshëm të Amerikës si një vend i mundësive,” i tha AFP Coilin Parsons, drejtor i studimeve irlandeze në Universitetin Georgetown.

Jeta e Biden u shënua nga tragjedi, ai humbi dy fëmijë dhe gruan e tij të parë.

Ai gjithashtu u përball me dështime në karrierën e tij politike dhe shpesh thotë se e merr forcën nga dy burime: besimi katolik dhe vlerat familjare.

Në Ditën e Shën Patrikut, 17 Mars, një festë kombëtare në Irlandë, Biden ndau këshillën që mori nga gjyshi i tij nga nëna: “Joe, kurrë mos u nënshtro, kurrë mos u gjunjëzo, kurrë. Kurrë, kurrë.”

Lidhja e thellë e presidentit amerikan ndonjëherë sentimental me trashëgiminë e tij irlandeze ka natyrisht edhe një dimension politik.

Që nga viti 1952, kryeministri irlandez “ka mundur të kontrollojë kohën dhe vëmendjen e Presidentit amerikan duke vizituar Shtëpinë e Bardhë çdo vit në ditën e Shën Patrikut”.

Zëri irlandezo-amerikan është gjithmonë i rëndësishëm

“Asnjë vend tjetër nuk e ka luksin të jetë në gjendje të llogarisë në atë nivel të aksesit politik,” tha Parsons.

Më shumë se 30 milionë amerikanë pretendojnë rrënjë irlandeze dhe vota irlandezo-amerikane mund të jetë ende kyçe në zgjedhjet në shtetet strategjike si Pensilvania dhe Ohajo, shtoi ai.

Parsons vuri në dukje se udhëtimi i Biden ishte projektuar gjithashtu për të ndriçuar, megjithëse jo drejtpërdrejt, në disa çështje shumë aktuale.

“Po, ka shamrocks dhe kërcime irlandeze, por Irlanda përfaqëson gjithnjë e më shumë një lloj historie tjetër… Në një kohë kur politika amerikane duket se po kthehet me shpejtësi drejt konservatorizmit të rrënjosur, Irlanda është një vend që i ka rezistuar ndikimit të Kishës Katolike në vitet e fundit”, dhe lejoi martesat e të njëjtit seks, tha Parsons.

Joe Biden, edhe pse një katolik i zjarrtë, ka filluar të mbrojë me zë të drejtë të drejtën e abortit, të cilit Irlanda katolike i ka hapur dyert vitet e fundit.

You may also like