Mbajtja e armëve në vende publike, kushtetuese! – Shqip

by admin
Spread the love

Një gjykatë federale e apelit ka hapur rrugën që ligji shtetëror i Kalifornisë që ndalon armët e zjarrit në shumicën e vendeve publike të hyjë në fuqi në fillim të vitit 2024, duke pezulluar një vendim gjykate që konstatoi se masa ishte në kundërshtim me Amendamentin e 2-të të Kushtetutës së SHBA dhe për këtë arsye jokushtetuese.

Ligji, i cili do të hyjë në fuqi më 1 janar dhe u nënshkrua në shtator nga guvernatori demokrat i Kalifornisë, Gavin Newsom, pason një vendim të Gjykatës së Lartë të qershorit 2022 që zgjeroi pronësinë e armëve në mbarë vendin duke vendosur mbi statusin e rreptë të licencës së armëve në Nju Jork.

Kalifornia, e cila ka një nga ligjet më të rrepta të armëve në Shtetet e Bashkuara, është në mesin e një grupi shtetesh amerikane me ligje të ngjashme strikte dhe ka lëvizur pas vendimit të Gjykatës së Lartë për të rishikuar ligjet e saj për armët.

Sipas ligjit të ri të shtetit të Kalifornisë, qytetarët nuk mund të mbajnë armë të fshehura në 26 kategori të “vendeve të ndjeshme” si spitalet, këndet e lojërave, kopshtet zoologjike dhe vendet e adhurimit fetar, pavarësisht nëse kanë patentë armësh.

Ligji ndalon gjithashtu qytetarët që të mbajnë armë në ambiente private tregtare që janë të hapura për publikun, përveç nëse pronari i lokalit vendos një shenjë që lejon mbajtësit e patentës së armëve të mbajnë armë në pronën e tij.

Në një padi lidhur me të njëjtën çështje, një gjykatë federale e apelit vendosi më 8 dhjetor se shteti i Nju Jorkut mund t’i ndalojë pronarët e armëve të mbajnë armë në shumë “vende të ndjeshme”, si parqe, kopshte zoologjike, bare dhe teatro. /tesheshi.com/

 

/tesheshi.com/

You may also like