Kush është vendi i parë në botë që mirëpriti 2024-ën

by admin
Spread the love

Kiritimati i kombit të Paqësorit është vendi i parë që mirëpriti vitin 2024.

33 atolet (zinxhir ishujsh të formuar nga korale) që përbëjnë Kiribati – shqiptohet Kiribas – zënë një zonë të madhe në Paqësorin ekuatorial, gati 4,000 km nga lindja në perëndim dhe më shumë se 2,000 km nga veriu në jug.

Kiribati do të pasohet nga Zelanda e Re, që do të mirëpresë vitin 2024.

I njohur gjithashtu si ishulli i Krishtlindjeve, Kiritimati e feston Vitin e Ri me mish derri të pjekur dhe karavidhe, si dhe ushqime të tjera tradicionale, të tilla banane dhe arra kokosi. Njerëzit mblidhen së bashku për të festuar me festivale.

Vendi fitoi pavarësinë nga Mbretëria e Bashkuar në vitin 1979. Shtëpia e rezervës më të madhe detare të Paqësorit Jugor, shumë prej atoleve janë të banuara; shumica e tyre janë shumë të ulëta dhe në rrezik nga rritja e nivelit të detit si pasojë e ngrohjes globale. Ekonomia e Kiribatit është e dobët dhe varet kryesisht nga eksportet e kokosit.


Top Channel

You may also like