Holanda, dëmshpërblim për 860 viktima – Shqip

by admin
Spread the love

Komisionit holandez për kompensimin e dëmeve në Potoçari (NCCP) i janë drejtuar deri më tani 6420 viktima të mbijetuara të gjenocidit të Srebrenicës dhe kanë zgjidhur pozitivisht 860 kërkesa, shkruan Anadolu.

Në vitin 2019, Gjykata e Lartë e Holandës mori një vendim mbi përgjegjësinë e pjesshme për vdekjen e 350 viktimave meshkuj të gjenocidit të Srebrenicës. Komisioni për kompensimin e dëmeve të Potoçarit (NCCP) miratoi dekretin për pagesën e dëmeve për të afërmit e viktimave të gjenocidit më 15 qershor 2021, dhe kërkesa mund të dërgohet nga të afërmit e refugjatëve meshkuj që qëndruan në bazën e batalionit holandez në Potoçari në pasdite e 13 korrikut 1995.

Zëdhënësi i NCCP, Frank Neervoort tha se Komisioni deri më tani ka marrë kërkesa për kompensim nga gjithsej 6,420 persona që janë të afërm të 350 civilëve të vrarë.

Neervoort tha se Komisioni deri më tani ka paguar dëme për 860 të afërm dhe se kërkesat e 730 personave janë refuzuar. Kërkesat e 4830 personave të tjerë po shqyrtohen.

“Ministria e Mbrojtjes së Holandës deri më tani ka paguar 8.6 milionë euro dëmshpërblim. Gratë e viktimave të gjenocidit paguhen nga 15 mijë euro, ndërsa fëmijët, prindërit, vëllezërit dhe motrat e tyre nga 10 mijë euro. Shqyrtimi i kërkesave kërkon një kohë të gjatë. Kërkesat që mbërrijnë në adresën e zyrës në Sarajevë përkthehen. Më pas vijmë në situatën e thirrjes së kërkuesve për të dëshmuar nëse dokumentet dhe provat e paraqitura nuk janë të mjaftueshme për vendimin e ekspertëve vendas që e shqyrtojnë atë. Procesi po zhvillohet me shumë kujdes”, tha Neervoort.

Komisioni do të pranojë kërkesat deri më 14 qershor të këtij viti dhe Neevoort tha se presin që numri i kërkesave të paraqitura të vazhdojë të rritet.

Më shumë se 8,000 burra dhe djem boshnjakë u vranë nga forcat serbe të Bosnjës në korrik 1995 në zonën e mbrojtur të OKB-së në lindje të Bosnjës, dhe krimi i luftës u gjykua nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë si gjenocid, i pari në tokën evropiane pas Luftës së Dytë Botërore. /tesheshi.com/

You may also like