Shenjat e para të sëmundjes së Pankreatitit

by admin
Spread the love

Dhimbje të forta gjoksi, të përziera dhe të vjella mund të jenë simptoma që tregojnë fillimin e pankreatitit. Një mënyrë jetese e shëndetshme mund të luajë një rol të rëndësishëm në parandalimin e inflamacionit të pankreasit.

Pankreatiti është një inflamacion i pankreasit edhe pse fatkeqësisht dëgjojmë për të sidomos kur bëhet fjalë për raste të rënda. Megjithatë, pasi diagnostikohet, kërkon shumë kujdes nga pacienti dhe një mënyrë jetese strikte.

Si ta dallojmë pankreatitin nga kriza biliare

Pankreatiti shpesh mund të ngatërrohet me një krizë biliare “të parëndësishme”. Të dyja fillojnë me dhimbje të forta gjoksi dhe një pacient me gurë në tëmth nuk do të jetë në gjendje të bëjë dallimin, të paktën në fazat e hershme, midis një krize të re koleciste dhe pankreatitit.

Format akute i trembin vërtet pacientët sepse dhimbja është shumë e fortë. Është një dhimbje në epigastrium. Format kronike zakonisht shfaqen pas formave të përsëritura të pankreatitit akut.

Prandaj, ekzistojnë dy lloje të pankreatitit të përcaktuar nga mënyra se si fillon sëmundja: akut dhe kronik. Në rastet e formave të lehta, përveç dhimbjes në ije, pacienti mund të vërejë edhe ndryshim në oreks. Duke qenë se nuk po flasim për simptoma specifike, diagnozën mund ta bëjë vetëm mjeku.

Një inflamacion akut i pankreasit mund të jetë i lehtë, por ka edhe forma të rënda, forma që fatkeqësisht nuk kanë një fillim të rëndë, por evolucioni i tyre është shumë i rëndë, deri në dështim të shumëfishtë të organeve, apo humbje jete.

Shkaqet kryesore të pankreatitit

Duhet të kujtojmë se ka disa shkaqe përgjegjëse për shfaqjen e pankreatitit. Para së gjithash, konsumimi i alkoolit rrit rrezikun e pankreatitit.

Kur pacienti është simptomatik në prani të litiazës, duhet ta këshillojmë pacientin që të drejtohet drejt trajtimit kirurgjik.

Natyrisht, pacientët e diagnostikuar me pankreatit duhet të ndalojnë plotësisht alkoolin. Dhe pirjen e  duhanit gjithashtu. Një pacient me një histori pankreatiti duhet të ndjekë një dietë të duhur që përfshin një reduktim drastik të yndyrës.

Fatkeqësisht, pankreatiti ka simptoma të përbashkëta me çrregullime të tjera të tretjes. Pavarësisht nëse po flasim për gastrit, ulçerë, dhimbje barku biliare apo pankreatit, pothuajse të gjitha fillojnë me simptoma që është e vështirë të dallohen pa trajnim mjekësor. Kjo për shkak se ne flasim gjithmonë për dhimbje, më së shpeshti për dhimbje në epigastrium ose, siç themi në popull, në zgavrën e kraharorit. Ajo që bën dallimin midis çdo problemi tjetër gastrointestinal dhe një pankreatiti akut, është një dhimbje e padurueshme, dhimbje që nuk i nënshtrohet qetësuesve dhe që nuk ka një pozicion antalgjik – domethënë një pozicioni i caktuar në të cilin lehtësohet dhimbja, siç ka pozicione antalgjike në rastin e ngërçeve.

Çfarë duhet dhe nuk duhet bërë për menaxhimin e pankreatitit akut?

Këshillohu me mjekun nëse keni dhimbje barku, villni gjak, apo keni probleme me alkoolin, zverdhje/ikterin (sy dhe lëkurë të zverdhur), temperaturë, rënie në peshë, krampe/ngërçe muskulore, apo konvulsione nga lënia e alkoolit.

You may also like