Firmat e teknologjisë, në krye të pushimeve nga puna në SHBA – Shqip

by admin
Spread the love

Firmat e mëdha të teknologjisë dhe titanët e Wall Street po udhëheqin një sërë pushimesh nga puna në Shtetet e Bashkuara, ndërsa kompanitë përpiqen të frenojnë kostot për t’i bërë ballë rënies ekonomike globale.

Rritja e shpejtë e normave të interesit dhe kërkesa e dobët e konsumatorëve detyroi kompanitë si Amazon, Meta (pronar i Facebook) dhe bankat amerikane të reduktojnë numrin e punonjësve, raporton Reuters.

Ndërsa rritja e kërkesës e shkaktuar nga pandemia zbehet me shpejtësi, kompanitë e teknologjisë pushuan nga puna më shumë se 150,000 punëtorë në vitin 2022, sipas faqes së gjurmimit Layoffs.fyi, dhe priten më shumë pushime nga puna ndërsa rritja në ekonomitë më të mëdha në botë fillon të ngadalësohet.

Ulja e kostos

Pushimet më të shumta kanë ndodhur në kompanitë e mëdha amerikane, ku për shembull, në sektorin e teknologjisë, medias dhe telekomunikacionit, vetëm tre kompani do të pushojnë nga puna rreth 15 mijë persona.

Përveç kësaj, gjigandi amerikan i teknologjisë Microsoft ka treguar se do të shkurtojë 10,000 vende pune deri në fund të tremujorit të tretë të vitit fiskal 2023, ndërsa Amazon ka njoftuar pushime nga puna në të gjithë kompaninë e më shumë se 18,000 punonjësve.

Platforma Meta do të shkurtojë fuqinë e saj punëtore me 13 për qind, ose më shumë se 11,000, ndërsa lufton me tregun e dobësuar të reklamave dhe kostot në rritje.

Shefi ekzekutiv i Intel, Pat Gelsinger tha se njerëzit do të jenë gjithashtu pjesë e planit për të ulur kostot dhe shtoi se prodhuesi i çipave dëshiron të ulë kostot me tre miliardë dollarë në 2023.

Sfida të shumta

Kompania Twitter ka reduktuar me shpejtësi numrin e punonjësve në fusha të ndryshme pasi kompania u mor nga Elon Musk, në një blerje “të rëndë” prej 44 miliardë dollarësh.

Në sektorin financiar, grupi bankar Goldman Sachs filloi shkarkimin e stafit më 11 janar si pjesë e uljes së kostove, me pak më shumë se 3,000 punëtorë që pritet të pushohen nga puna.

Prodhuesi amerikan i kimikateve Dove ka në plan të shkurtojë rreth 2,000 vende pune ndërsa lundron sfidat duke përfshirë inflacionin dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit. /tesheshi.com/

You may also like