Fermerët polakë bllokojnë kalimin kufitar me Ukrainën prej taksave të qeverisë së re

by admin
Spread the love

Fermerët dhe shoferët në Poloni kanë bllokuar sot përsëri pikën kufitare të Medika me Ukrainën në protestë ndaj mohimit të subvencioneve nga qeveria e re e Donald Tusk si dhe ndaj njoftimeve për rritje të taksave.

“Duam të nënshkruajmë një marrëveshje bilaterale,” tha organizatori i protestës Roman Kondrów, duke iu referuar kërkesës për marrëveshje të shkruar me qeverinë pas garancive verbale.

Fermerët polakë kanë protestuar prej javësh kur kushtet e pafavorshme të punës dhe tregtimit të mallrave, por ndërprenë lëvizjen e tyre më 24 dhjetor pas një takimi me ministrin e bujqësisë Czesław Siekierski.

Protestuesi Roman Kondrów tha se në bisedimet me ministrin dhe kreun lokal u ishin premtuar gojarisht kërkesat e tyre por ata nuk kanë besim dhe kërkojnë një marrëveshje të shkruar.

Dje Kondrów tha se megjithse Siekierski u kishte premtuar se kërkesat e tyre do të plotësoheshin, kryeministri nuk kishte dhënë një deklaratë të shkruar.

Ministri Siekierski tha sot se në buxhet ka para të mjaftueshme për subvencionet e bujqësisë  dhe huatë por plotësimi i kërkesave do të kërkojë kohë. “Një firmë nuk mjafton pasi kjo është një procedurë”, tha ai.

Shoferët polakë kanë bllokuar disa pika kalimi më Ukrainën që prej 6 nëntorit prej avantazheve unilaterale të BE për mallrat e Ukrainës, duke kërkuar që kompanitë ukrainase të marrin leje për të operuar në tregun e bllokut.

Në dhjetor kryeministri i ri Donald Tusk tha se besonte se Varshava ishte e aftë të ndalonte protestën e shoferëve, por prej atëherë duket se kushtet e punës dhe tregtisë janë ashpërsuar .