Fëmijët e nënave që punojnë, arrijnë më shumë në jetë – Shqip

by admin
Spread the love

Shumë grave u është dashur të vendosin mes karrierës dhe familjes, shpesh duke i dhënë dorë të parës për t’u kujdesur për të dytën. Megjithatë, ka rrethana në të cilat zgjedhja është e detyrueshme dhe nuk mund të bëhet pa punuar, kur për shembull një rrogë nuk është e mjaftueshme ose prindi tjetër nuk ekziston.

Me ngurrim ne largohemi nga shtëpia çdo ditë me fajin e të mos qenit një nënë e mirë, por sipas hulumtimit efektet mbi rritjen e fëmijëve janë të mëdha, por asgjë nuk është negative, shkruan Shqip.

Sondazhi i kryer nga studiuesit amerikanë dhe anglezë u përqendrua në një grup prej 100 000 burrash dhe grash nga 29 vende të ndryshme. Qëllimi ishte të përcaktoheshin pasojat për zhvillimin e pasardhësve tek të cilët punonin si nëna ashtu edhe babai.

Rezultatet treguan se fëmijët e grave të punës kishin pozita më të mira profesionale, kushte më të mira pagimi dhe një përqindje më të lartë të koordinimit ose rolit të menaxhimit.

Sa i përket incidencës së punës mashkullore, të dhënat nuk zbuluan ndonjë dallim të veçantë. Në thelb, në familjet me nënat në punë, fëmijët dolën më autonomë dhe të pavarur, duke marrë përgjegjësi dhe përfshirje më të madhe në menaxhimin e punëve shtëpiake të përditshme.

Ky “trajnim” e lejoi atë të bëhej më i pjekur dhe të kishte ide të qarta kur të bëheshin të rritur.

Sipas anketës, frustrimi i shumë nënave për të mos qenë në gjendje të kujdeset më mirë për fëmijët e tyre do të ishte i pajustifikuar, duke qenë se përfitimet për jetën e tyre janë sigurisht më të mëdha se sa mangësitë e mundshme. Kjo nuk do të thotë që ne gjithmonë duhet të preferojmë një karrierë, por idealja është një ekuilibër i drejtë pa shumë sakrifica.

Përtej masave të vendosura nga institucionet apo kompanitë individuale, çështja është individuale, prandaj zgjedhja duhet t’u ofrohet atyre që dëshirojnë të punojnë si në zyrë dhe në jetën private.

Çelësi për gjithçka është fleksibiliteti i përdorimeve, të cilat lejojnë një nënë të jetë e pranishme në jetën e fëmijëve, duke u dhënë atyre sasi dhe cilësi të kohës.

Në përgjithësi, rruga e mesme është zgjidhja më e përshtatshme, duke u siguruar që gratë të kenë objekte adekuate, lehtësira dhe burime për të mbështetur rolin e një profesionisteje dhe atë të nënës.

Lexo lajme interesante

You may also like