DUBAI – WGS 2024 tryezë të rrumbullakët për të ardhmen e medias së biznesit

by admin
Spread the love

DUBAI, 13 shkurt /ATSH-WAM/ – Agjencia e Lajmeve të Emirateve (WAM) organizoi një tryezë të rrumbullakët me titull “Formësimi i narrativave ekonomike: Roli i agjencive të lajmeve” si pjesë e Ditës së Parë të Samitit të Qeverive Botërore (WGS) 2024.

Në këtë aktivitet morën pjesë një numër zyrtarësh dhe drejtorësh të agjencive arabe, evropiane, aziatike dhe afrikane të lajmeve.

Tryeza theksoi rolin e agjencive të lajmeve në mbështetjen e ekonomive të ardhshme, promovimin e koncepteve novatore të biznesit dhe gatishmërinë e tyre për t’u marrë me sektorët ekonomikë në zhvillim.

Ajo theksoi gjithashtu rolin e profesionistëve të medias në gazetarinë e ardhshme të biznesit, si dhe rëndësinë e partneriteteve mediatike në nxitjen e shkëmbimit të përvojave dhe përmirësimin e aftësive të profesionistëve të rinj të medias.

Mohamed Jalal Alrayssi, drejtor i përgjithshëm i WAM, theksoi rolin kyç të agjencive të lajmeve në promovimin e koncepteve të ardhshme të biznesit dhe përcjelljen e tyre tek publiku në mënyrë efektive.

Ai vuri në dukje se sektori i medias po sheh përparime të jashtëzakonshme në përputhje me zhvillimet teknologjike globale, me shfaqjen e teknologjive të reja në punën mediatike duke përdorur inteligjencën artificiale (IA) dhe të dhënat, të cilat do të formësojnë të ardhmen e mediave të biznesit.

Në një deklaratë, Alrayssi tha se tryeza e rrumbullakët theksoi katër çështje kyçe, duke përfshirë rëndësinë e angazhimit me sektorë të rinj ekonomikë, sfidat dhe mundësitë që dalin nga këta sektorë, mënyrat për të përmirësuar gazetarinë e biznesit dhe rëndësinë e forcimit të partneriteteve strategjike midis agjencive të lajmeve dhe media të ndryshme.

Duke nënvizuar rezultatet e tryezës së rrumbullakët, Alrayssi shpjegoi se takimi kulmoi me disa rekomandime, duke përfshirë nevojën për të trajnuar dhe përmirësuar punëtorët në agjencitë e lajmeve dhe mediat duke përfunduar partneritete me qeverinë dhe institucionet private të lidhura me çështjet e biznesit për të trajnuar gazetarët se si të merren me të dhënat dhe informacion në lidhje me konceptet ekonomike bashkëkohore, duke përfshirë ekonominë e gjelbër, monedhat dixhitale dhe IA.

Nga ana e tij, Mohammed Abd Rabbo Al Yami, Drejtor i Përgjithshëm i Unionit të Agjencive të Lajmeve, UNA, theksoi rolin udhëheqës të agjencive të lajmeve që vënë në pah modelet e reja ekonomike pavarësisht sfidave.

Ai nënvizoi nevojën për të mbajtur ritmin me ndryshimet që shihen në sektorin bashkëkohor të medias dhe për t’u përshtatur me zhvillimet e reja teknologjike.

Farid Ayar, sekretar i përgjithshëm i Federatës së Agjencive Arabe të Lajmeve (FANA), tha se agjencitë e lajmeve luajnë një rol udhëheqës në formimin e opinionit publik mbi tendencat ekonomike dhe të kuptuarit e publikut për të. Ai vuri në dukje se shumica e agjencive të lajmeve në botë kanë departamente të specializuara ekonomike të ngarkuara me përgatitjen e lajmeve dhe raporteve ekonomike.

Grégoire Ndjaka, kryeshefi ekzekutiv i Unionit Afrikan të Transmetimeve (AUB), theksoi nevojën për të siguruar aftësitë aktuale të agjencive të lajmeve dhe gatishmërinë e tyre për të mbuluar dhe ndërvepruar me sektorët e ekonomisë në zhvillim si energjia e gjelbër, kriptovalutat dhe industritë e bazuara në IA.

Sana Ali, Drejtoreshë, Fondacioni i Shtypit të Pakistanit theksoi rëndësinë e përpjekjeve bashkëpunuese midis agjencive të lajmeve, institucioneve qeveritare dhe subjekteve ekonomike dhe ndikimin e tyre të mundshëm në mbështetjen dhe promovimin e ekonomive të ardhshme.

Ajo vuri në dukje nevojën për të punuar në shkëmbimin e praktikave më të mira dhe studime të suksesshme të rasteve të partneriteteve që çojnë në formimin e vizioneve të qarta dhe të dobishme ekonomike.

Elena Savova, zëvendësshefe e Lajmeve për Ekonominë e agjencisë bullgare të lajmeve, BTA, theksoi nevojën për të përgatitur profesionistë të medias për të punuar në gazetarinë e biznesit me fokus në tendencat dhe risitë e ardhshme.

Ajo vuri në dukje nevojën e programeve zhvillimore për të rritur aftësitë e gazetarëve që mbulojnë fushat ekonomike./ a.jor.

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

You may also like