Blerjet testuese në Kupën e Botës të Skive në Adelboden dhe Wengen

by admin
Spread the love

Për të përmirësuar mbrojtjen e të miturve, Shoqata “Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg” kreu edhe një herë blerjet testuese të alkoolit dhe tani edhe blerjet testuese të duhanit në garat e këtij viti të Kupës së Botës të Skive në Adelboden dhe Wengen. Rezultatet ishin të ngjashme në të dy vendet. Në Adelboden kjo do të thotë një përmirësim, në Wengen u shit më shumë se në vitin 2020. Organizatorët e shohin rezultatin kthjellues

Pas pushimit të lidhur me koronavirusin në blerjet testuese, “cool and clean” – programi kombëtar i parandalimit të Olimpiadës Zvicerane – porositi “Blaue Kreuz” për të njëmbëdhjetën herë për të kryer blerjet testuese në dy garat e Kupës së Botës të Skive në Adelboden dhe Wengen. “Blaue Kreuz” ka kryer 62 blerje testuese të alkoolit dhe duhanit në gjithsej 36 pika shitjeje për të testuar përputhjen me rregulloret ligjore për mbrojtjen e të rinjve. Rezultatet e testimit të blerjeve nga të dy vendet janë mbi mesataren kantonale të vitit të kaluar prej 24.3%.

Në përgatitje, “Blaue Kreuz”, së bashku me departamentin e parandalimit të krimit të policisë kantonale në Berner Oberland, mbajtën trajnime për mbrojtjen e të rinjve në Adelboden në nëntor 2022 për të gjithë aplikantët që shërbejnë alkool ose shesin produkte të duhanit. Ngjarja e trajnimit dhe informimit u organizua nga “cool and clean”, OK ëorld Cup Adelboden, Komuna e Adelboden dhe zyrtari i qeverisë Frutigen-Niedersimmental.

Pavarësisht këtyre përpjekjeve intensive, alkooli ose duhani u shitej në mënyrë të paligjshme të rinjve në 16 nga 41 testet e kryera në vendin e Kupës së Botës dhe në fshatin Adelboden. Ndërsa ky është një përmirësim në vitin 2020, “ne jemi ende shumë larg nga vendi ku duhet të jemi”, thotë Drejtori Menaxhues i Ski-ëeltcup Adelboden AG, Christian Haueter. “Do të kisha dëshiruar një rezultat më të mirë”, thotë ai i matur.

Rezultatet e blerjes së testit tregojnë se pavarësisht trajnimeve dhe ndërgjegjësimit, stafi i punësuar shpesh as që mendon të kontrollojë moshën e tyre. Në përgatitje për Kupën e Botës 2024, trajnimi i detyrueshëm për mbrojtjen e të rinjve do të mbahet sërish këtë vjeshtë për të gjithë mbajtësit e një leje individuale për industrinë e mikpritjes. Kështu u vendos në mbledhje. Edhe këtu, OC mbështetet në bashkëpunimin me Kryqin Blu dhe departamentin e parandalimit të krimit të policisë kantonale në Berner Oberland.

Rezultatet e blerjeve testuese në garën Lauberhorn në Wengen gjithashtu nuk tregojnë një pamje pozitive. “Blaue Kreuz” ka kryer gjithsej 21 blerje të testit të alkoolit dhe duhanit. Në shtatë raste alkooli është shitur ilegalisht. Rezultatet e 2019/2020, të cilat ishin të mira nga pikëpamja e mbrojtjes së të rinjve, nuk mund të arriheshin më dhe norma u rrit përsëri.

Bazuar në rezultatet, OC Wengen vendosi që kompanitë shkelëse duhet të marrin pjesë në trajnimin e detyrueshëm me qëllim që “do të përmirësohet përsëri në të ardhmen”, thotë Daniel Kaufmann nga Shoqata Ndërkombëtare e Garave Lauberhorn. “Është gjithashtu në interes të staneve që të miturve të mos u shitet alkool”, vazhdoi presidenti i OK-së.

Këtë vit, si në Wengen ashtu edhe në Adelboden, njerëzit kanë pasur përvoja shumë pozitive me aplikacionin JALK ID Scan (Flyer-ID-Scan_d.pdf (jugendschutzbern.ch)). Me ndihmën e këtij aplikacioni, mosha e vizitorëve mund të përcaktohet në sekonda. Aplikacionit do t’i jepet edhe më shumë peshë në të dyja garat e Kupës së Botës në 2024.

You may also like