Covid-19/ Si evoluon sëmundja dhe pse mund të përkeqësohet pas javës së parë!

Mikrobiologu i Universitetit të Padovës në Itali, Giorgio Palù, ka treguar për Corriere della Sera, më shumë për virusin Sars-CoV-2, evoluimin e tij dhe përse mund të përkeqësohet pas javës së parë të infektimet.

Çfarë do të thotë të shërohesh nga Covid-19?

Do të thotë të shuash simptomat e sëmundjes, të shkaktuara nga agjenti infektiv i quajtur Sars-CoV-2, për shembull dhimbje fyti, pneumoni, vështirësi në frymëmarrje, dështim i organeve të ndryshme. Infeksioni nuk konsiston në transmetimin e virusit, por të sëmundjes.

Kush kurohet nga simptomat mbetet pozitiv?

Ju mund të shëroheni dhe të dilni pozitivë në testin molekular ose antigjenik i cili përkatësisht zbulon reaktivitetin ndaj fragmenteve të ARN-së (bërthamës) së virusit ose ndaj një antigjeni që i përket strukturës së virusit. Sidoqoftë, këto fragmente nuk paraqesin domosdoshmërish infektimin e grimcave virale. Me fjalë të tjera, një pozitiv mund të mos jetë ngjitës dhe infeksioni nuk do të thotë sëmundje, përcjell dritare.net

A varet infektimi i një individi nga ngarkesa virale?

Po, kjo është një aksiomë e sëmundjes infektive. Përhapja e çdo agjenti të sëmundjes së transmetueshme, qoftë bakter, virus, parazit, kërpudhat, protozoan apo toksinë, varet nga përqendrimi, pra veprimtaria e replikimit të virusit dhe sa preket një individ. Nëse është i ulët mund të mos jemi infektivë. Disa studiues kanë vlerësuar se cila është ngarkesa minimale virale e pranishme në sekrecionet e frymëmarrjes të nevojshme për të transmetuar infeksionin. Por ende nuk ka një provë specifike për të matur saktë ngarkesën e këtij koronavirusi.

Sa kohë duhet mesatarisht nga lehtësimi i simptomave, deri në rezultatin negativ të testit?

Nuk ka kohë të caktuar, ka situata shumë të ndryshueshme. Varet nga mosha, përqendrimi viral, statusi imunitar. Janë vënë re pacientë të imunosupresuar, të cilët prej muajsh nuk kanë mundur ta heqin qafe virusin. Të moshuarit mund të kenë infeksione më të gjata sepse sistemi i tyre imunitar është funksionalisht i dobët dhe më pak i stërvitur sesa ai i fëmijëve që bëjnë shumë vaksina dhe bien në kontakt me viruse të ndryshme, përfshirë koronavirusët e gripit normal.

Kur tamponi është negativ, a do të thotë kjo që virusi është zhdukur?

Varet nga ndjeshmëria e testit, por në përgjithësi do të thotë që virusi nuk është më i pranishëm në atë pjesë të trupit, ku e kemi kërkuar. Tamponi i kryer në bajame mund të jetë negativ, por virusi mund të jetë i pranishëm në traktin e poshtëm të frymëmarrjes.

A është i mundur infektimi për herë të dytë pas shërimit?

Kjo mundësi është përshkruar në disa raste. Tregime të pacientëve që u infektuan përsëri. Një fenomen i rrallë, mund të ketë lidhje me faktin se gjatë infektimit të parë u krijuan pak antitrupa. Ekziston gjithashtu mundësia që të prekeni nga një virus tjetër ndryshe nga ai i pari. Sars-CoV-2 e ndryshon më pak se viruset e tjera ARN-në (Hiv, Hcv, viruset e gripit), por gjithashtu ndryshohet.

A varet intensiteti i simptomave nga ngarkesa virale?

Një subjekt mjaft i ngarkuar nuk është domosdoshmërish automatikisht simptomatik. Në të vërtetë, edhe nëse nuk ka simptoma mund të jetë një superngjitës dhe janë rastet më të rrezikshme. Është një veçori e këtij virusi që e dallon atë nga gripi ku të infektuarit e transmetojnë infeksionin pak a shumë në të njëjtën mënyrë.

Sa zgjat inkubacioni?

Mesatarja është 4 ditë e gjysmë, por në shumicën e rasteve pas 2-3 ditësh virusi është shumëzuar në një mënyrë të tillë që të mund të transmetohet tashmë.

Pse sëmundja vjen valë-valë, a fillon përsëri kur duket se ka mbaruar?

Është e mundur që ajo lehtësohet dhe më pas të shfaqet sepse virusi ka receptorë të kudogjendur, domethënë i bashkohet qelizave në organe të ndryshme, mëlçi, zorrë, zemër, mushkëri dhe inde të tjera. Pra, nëse nuk e luftojmë menjëherë, pasi të ketë pushtuar trupin, ne rrezikojmë shërimin nga sëmundja me simptoma të tjera përveç manifestimit të parë. Sidoqoftë, duhet të pranojmë se dimë akoma pak për Sars-CoV-2.

Gjermania lehtëson masat për Krishtlindje

Bllokimi i pjesshëm në fuqi në Gjermani do të zgjatet deri më 20 dhjetor. Për Krishtlindje kufizimi i kontakteve do Read more

Australia përballet me temperatura mbi 50 gradë celsius

Temperaturat në Australi gjatë kësaj fundjave do të shkojnë mbi 50 gradë celsius, kurse vala e të nxehtit do të Read more

Leave a Reply