Droga fiton luftërat/ Stubstancat që u jepen ushtarëve për të shkatërruar armikun

Nëse ka një sinonim për luftërat, ajo është përdorimi i substancave kimike. Ndikimi i ilaçeve që ushqejnë ushtritë nuk merr vëmendje, por historia është e mbushur me ushtri që kanë marrë lëndë të ndryshme.

Nga luftëtarët e lashtë deri te ushtarët modernë kombinimet kimike për t’i aftësuar ata në fushëbeteja kanë qenë gjithnjë të pranishme.

Në një farë aspekti, ilaçet që ushqejnë ushtritë pothuajse duken të nevojshme për t’u përfshirë në çdo formë të agresionit të strukturuar.

Meqenëse shkenca sugjeron që njerëzit janë në thelb të mirë, nuk është e vështirë për të kuptuar se një person mesatar nuk është i pajisur në mënyrë adekuate për të dalë dhe masakruar një ushtri të huaj thjesht sepse një epror i tha ta bënte këtë.

Pra, janë ilaçet që ushqejnë ushtritë dhe droga fiton luftërat.

Kur fuqia e gjermanëve u lëshua në botë gjatë Luftës së Dytë Botërore, një term i ri u krijua për të përshkruar shpejtësinë dhe efikasitetin e tyre: “rrufe në qiell”, ose “luftë rrufe”.

Në kohën e pushtimit të Gjermanisë në Poloni në 1939, Ëehrmacht u pa me aq frikë saqë u konsiderua se kishin qëndrueshmëri dhe forcë mbinjerëzore dhe një gatishmëri për të luftuar pa hezitim.

Baza për atë reputacion ishte një ilaç i quajtur Pervitin, i cili u përdor gjerësisht në shoqërinë gjermane si një mënyrë për të rritur energjinë.

Në fushën e betejës, ai i ndihmoi ushtarët të shkonin për periudha anormale të gjata kohore pa ngrënë dhe pa fjetur, ndërsa gjithashtu mbanin forcën e shpirtit të tyre përkundër kushteve rreth tyre.

Shekuj para kësaj, një grup i vogël i vikingëve krijuan një legjendë të egërsisë së pashembullt ndër epokat.

Poeti Islandez Snorri Sturluson dikur shkroi: “njerëzit e Odinit vërsulën përpara, ishin të çmendur si qentë ose ujqërit, kafshonin mburojat e tyre dhe ishin të fortë si arinjtë dhe qetë e egër dhe eliminonin njerëzit me një goditje”.

Ndërsa teoria debatohet, disa historianë besojnë se një nga përbërësit kryesorë të alkoolit skandinav, mund të ketë shkaktuar sjelljen e egër të tyre. Ata gjithashtu mund të kenë marrë kërpudha psikedelike për të ndihmuar në zhytjen në këtë gjendje.

Në Romën e lashtë, qytetarët dhe skllevërit konsumonin rreth tre litra verë në ditë, që do të thotë se të gjithë ishin të paktën pak të egër gjatë gjithë kohës. Për klasat e ulëta ose të larta, në thelb nuk kishte asnjë stigmë të lidhur me varësinë.

Meqenëse shkenca ishte në fillimet e saj, besimi popullor ishte se vera romake ishte medicinale. Si të tillë, ushtarët romakë përdornin verë çdo ditë. Racionet kishin për qëllim të rrisnin moralin dhe të ndihmonin në mbajtjen e energjisë së ushtarëve në kohën e shtrëngimit dhe afër lodhjes.

Një mori filmash dhe librash kanë popullarizuar faktin që përdorimi i substancave të kontrolluara dhe varësia ishte tepër e zakonshme midis trupave amerikane që luftuan në Vietnam. Kishte shumë ilaçe që u ofroheshin ushtarëve në Vietnam.

Në mënyrë që të rritet qëndrueshmëria, agresiviteti dhe jetëgjatësia e ushtarëve që luftojnë në kushte të tmerrshme, atyre iu shpërndanë pilula pep (shpejtësi), steroid etj.

Rreth fillimit të shekullit të 19-të, Napoleoni po pushtonte rrugën e tij nëpër Evropë. Në një përpjekje për të frenuar ambicien e mundshme të perandorit, ushtritë e kontinentit zbritën në Francë.

Me ta erdhi u bashkua marina e “tmerrshme” britanike, një grup ushtarësh të njohur në të gjithë botën për aftësitë e tyre në lundrim.

Qeveria Britanike në fakt u dha pije alkoolike trupave si një mjet për të rritur moralin dhe për të luftuar sëmundjet. Si për një vlerësim nga qeveria britanike, një ushtri prej 36,000 ushtarësh kërkonte 550,000 galona rum në vit, ose rreth 15.3 galona për ushtar në vit, që do të thotë 1.3 galona për njeri çdo muaj. Racione shtesë jepeshin kur bëheshin betejat. Rumi i dhënë ushtarëve ishte 50% alkool.

Sigurisht, oficerët pinë gjithashtu. Marina Detare Mbretërore kishte një xhin të veçantë 100 provash për ta.

Leave a Reply