10 qytetet më të mira në botë për të jetuar nëse doni një ekuilibër më të mirë punë-jetë! – Shqip

by admin
Spread the love

Në një botë post-COVID-19, ndërsa puna në distancë dhe hibride vazhdon të bëhet më e përhapur, mirëqenia dhe rehatia e punonjësve nuk kanë qenë kurrë më prioritare. Aq shumë sa sipas një studimi të Forbes Advisor, mbi gjysma (54 %) e punëtorëve britanikë do të pranonin një punë me pagë më të ulët në këmbim të një ekuilibri më të mirë mes punës dhe jetës.

Por cilat qytete kanë balancën më të mirë punë-jetë? Përgjigja qëndron në masë të madhe në Europë, siç zbulohet nga Indeksi i bilancit të punës dhe jetës së Forbes të këtij viti. Këshilltari i Forbes shqyrtoi 128 qytete të mëdha anembanë globit, duke i dhënë secilit një pikë nga 100, ku sa më i lartë të jetë rezultati aq më i mirë është balanca punë-jetë.

Studimi renditi qytetet bazuar në 10 faktorë të ndryshëm, duke përfshirë lumturinë, barazinë gjinore, orët mesatare të punës, lejen minimale ligjore vjetore dhe orët e dritës së diellit. Qytetet europiane, veçanërisht ato në vendet skandinave, kryesuan listën, kryesisht falë politikave të shkëlqyera të pushimit prindëror, rritjes së ditëve të pushimit me pagesë dhe rregullimeve fleksibël të punës.

Ja një vështrim në 10 qytetet më të mira në botë për një ekuilibër mes punës dhe jetës:

  1. Belfast, Irlanda e Veriut

Belfasti, kryeqyteti i Irlandës së Veriut, ofron një kosto të ulët jetese dhe një raport të ulët të çmimit të pronës ndaj të ardhurave në krahasim me qytetet e tjera të mëdha të Mbretërisë së Bashkuar. Kompanitë në qytet ofrojnë më tej politika bujare të pushimit të lehonisë.

  1. Edinburg, Skoci

Edinburgu është qyteti i parë në Mbretërinë e Bashkuar që renditet në top 10 për balancën punë-jetë. Përveç bukurisë së tij mahnitëse natyrore, kryeqyteti skocez ofron një politikë bujare të pushimit vjetor prej 28 ditësh dhe një politikë të pushimit të lehonisë me pagesë minimale prej 39 javësh.

  1. Vjenë, Austri

Falë gamës së gjerë të hapësirave të gjelbra dhe kujdesit shëndetësor dhe arsimit falas, Vjena, kryeqyteti i Austrisë, është një vend ideal për të jetuar për një ekuilibër më të mirë punë-jetë. Shkalla e papunësisë në qytet është deri në 2.3 % dhe punonjësit priren të përfitojnë mesatarisht pesë javë pushim vjetor.

  1. Reykjavik, Islandë

Falë theksit të qeverisë islandeze mbi një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë, shumë kompani në kryeqytet kanë miratuar rregullime fleksibël pune me 46 % të vendeve të punës në distancë dhe hibride të shpallura. Gjithashtu, punonjësit kanë të drejtë për 24 ditë pushim vjetor dhe 12 ditë pushimi.

  1. Goteborg, Suedi

Të punosh dhe të jetosh në Goteborg do të thotë fokus në mirëqenien e punonjësve; punëtorëve u ofrohen 25 ditë pushim vjetor dhe aranzhime fleksibël pune me 42 % të vendeve të lira të punës që reklamojnë opsione pune në distancë ose hibride.

  1. Auckland, Zelanda e Re

Auckland është i vetmi qytet jo-evropian që renditet në mesin e 10 më të mirëve në Indeksin e Bilancit të Punës dhe Jetës. Punonjësit në qytetin më të madh të Zelandës së Re kanë të drejtë për një javë pune mesatarisht 26.3 orëshe, katër javë pushim me pagesë dhe 11 ditë pushimesh publike në vit.

  1. Oslo, Norvegji

Pavarësisht se është një qytet i shtrenjtë, standardet e larta të jetesës dhe pagat e larta të Oslos e bëjnë atë një nga qytetet më të mira për të punuar dhe jetuar. Shumë kompani Oslo ofrojnë orë fleksibël pune, duke u mundësuar punonjësve të menaxhojnë oraret e punës dhe personale.

  1. Stokholm, Suedi

Punonjësit me kohë të plotë në Stokholm marrin një minimum prej 25 ditësh pushim vjetor, duke ofruar kohë të bollshme të lirë. Aranzhimet fleksibël të punës janë të përhapura, me gati gjysmën (46 %) të vendeve të punës që reklamojnë opsione pune hibride ose në distancë.

  1. Helsinki, Finlandë

Helsinki zë vendin e dytë midis qyteteve më të mira për të jetuar dhe punuar, falë një theksi në komunitet dhe një stil jetese të shëndetshëm, gjëra që kanë kontribuar që Finlanda të zërë vendin e parë në Indeksin Botëror të Lumturisë.

  1. Kopenhagë, Danimarkë

Kopenhagen kryeson listën e qyteteve me balancën më të mirë të punës dhe jetës – dhe nuk është çudi. Kryeqyteti danez mori rezultate të larta në disa aspekte që lidhen me stilin e jetës, duke përfshirë të qenit qyteti i dytë më i lumtur në botë dhe qyteti më i renditur për barazinë gjinore sipas Indeksit të Pabarazisë Gjinore.

Qytetet e tjera që shënuan shumë në listë përfshijnë Amsterdamin, Zyrihun, Pragën, Sidnein dhe Abu Dhabin. Këto qytete ofrojnë ekuilibër të shkëlqyer mes punës dhe jetës, me ekonomi të forta, norma të ulëta papunësie dhe përfitime bujare për punonjësit.

Asnjë qytet i SHBA-së nuk arriti të sigurojë një vend në listën e 50 më të mirëve, me qytetin e rangut më të lartë, Atlantën, që renditet në vendin e 52-të globalisht. Ky kontrast domethënës me vendet e tjera europiane është rezultat i – ndër shumë gjëra – mungesës së lejes vjetore të paguar me mandat ligjor dhe pushimit të lehonisë për punonjësit në SHBA.

/ SCAN

You may also like