Të gjithë banorët e Bernës së shpejti do të mund të regjistrohen për të ardhurat bazë

by admin
Spread the love

Një nismë parlamentare synon të testojë 300 banorë të Bernës për të fituar të ardhura bazë të pakushtëzuara, për tre vjet. Të gjithë lejohen të regjistrohen

Berna duhet të testojë të ardhurat bazë të pakushtëzuara – të paktën këtë kërkojnë nëntë parti në një nismë parlamentare që e paraqitën në mbledhjen e këshillit të qytetit më 11 nëntor. Katër grupet parlamentare GFL/EVP, GB/JA!, AL/PdA/GaP dhe SP/JUSO / JUSO duan të udhëzojnë këshillin lokal që të kryejë një test pilot në qytetin e Bernës gjatë tre viteve të ardhshme, siç shkruajnë në një njoftim të përbashkët për media, informon portali Shtegu.
“Proceset e digjitalizimit në përgjithësi çojnë në ndryshime në botën e punës dhe sistemeve sociale që janë të vështira për t’u vlerësuar”, thuhet në komunikatë. “Këto zhvillime do të intensifikohen dhe do të theksohen në vitet e ardhshme, veçanërisht për shkak të pasojave të pandemisë Covid-19. Përgjigja për këtë ka nevojë për risi sociale, qasje të reja dhe hapësirë ​​për eksperimentim.

Në kuadër të skemës pilot për të ardhurat bazë të pakushtëzuara, 300 persona do të pajisen me të ardhura bazë për tre vjet. Në të njëjtën kohë, 1 800 persona të tjerë gjithashtu do të mbështeten shkencërisht si grup krahasimi pa të ardhura bazë.

Regjistrimi është i mundur për të gjithë

Të gjithë banorët e qytetit do të mund të regjistrohen për eksperiment. Sipas planit “Njerëzit në të dy grupet përcaktohen në një përzierje të caktimit të synuar bazuar në të dhënat socio-demografike dhe një përzgjedhje të rastësishme pasuese”.

Iniciatorët vlerësojnë koston e eksperimentit në nëntë milionë franga, të shpërndara në tre vjet dhe duke përfshirë monitorimin dhe vlerësimin shkencor.

Në vitin 2016, elektorati zviceran shtypi qartë të ardhurat bazë në nivel federal me mbi 75 për qind për jo. Që atëherë, ka pasur përpjekje të përsëritura për të kryer teste në qytete. Në Cyrih, për shembull, një iniciativë përkatëse u dorëzua në maj, dhe në Regensdorf ZH një qytetar guxoi të bënte një hap përpara. Iniciativa dështoi në Rheinau ZH në 2018.

Në këshillin e qytetit të Bernës, nisma parlamentare duhet të kalojë pa problem. Katër grupet parlamentare parashtruese kanë një shumicë komode prej 50 nga 80 vende.

Lajme interesante

You may also like