Realizohet integrimi i pjesëshëm i Bullgarisë dhe Rumanisë në zonën Schengen – Shqip

by admin
Spread the love

Bullgaria dhe Rumania kanë arritur një moment të rëndësishëm në historinë e tyre dhe të Bashkimit Evropian, duke u bashkuar pjesërisht me zonën e lëvizjes së lirë të Schengenit. Ky zhvillim, i cili u mirëprit nga të dyja vendet dhe institucionet e BE-së, u bë i mundur pas bisedimeve të gjata dhe të vështira.

Pavarësisht kundërshtimeve të Austrisë për hapjen e kufijve tokësorë, qytetarët tani mund të udhëtojnë lirshëm me avion dhe anije midis këtyre dy shteteve dhe zonës më të gjerë të Schengenit. Kjo hapje simbolizon një hap drejt një Evrope më të bashkuar dhe të fortë, siç theksoi presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Bullgaria dhe Rumania, të cilat filluan negociatat për anëtarësim në Schengen në vitin 2011, tani janë në pritje të hapjes së plotë të kufijve tokësorë deri në fund të vitit 2024. Schengeni, i themeluar në vitin 1985, lejon më shumë se 400 milionë njerëz të udhëtojnë pa kontrolle të brendshme kufitare dhe përfshin 29 shtete evropiane, duke e bërë zonën më të madhe të lëvizjes së lirë në botë.

You may also like