Pse Izraeli po përpiqet të kriminalizojë shoqërinë civile palestineze? – Shqip

by admin
Spread the love

Nga Yara Hawari*

Më 22 tetor, Ministria izraelite e Mbrojtjes nxori një dekret ushtarak që përcaktonte gjashtë organizata joqeveritare palestineze si “organizata terroriste”. Gjashtë organizatat e synuara janë: Addameer Association for Human Rights and Prisoner Support, Al-Haq, Bisan Research and Development Center, Defense for Children International-Palestine (DCI-P), Unioni i Punëtorëve të Bujqësisë (UAWC) dhe Unioni i Komiteteve të Grave Palestineze ( UPWC).

Ministria e Mbrotjes, duke cituar ligjin anti-palestinez për terrorizmin të vitit 2016, i akuzoi këto organizata si degë të Frontit Popullor për Çlirimin e Palestinës (PFLP), një parti politike marksiste-leniniste. Më konkretisht, ata akuzohen se kanë krijuar një “rrjet organizatash aktive në punë sekrete në frontin ndërkombëtar” në emër të PFLP-së. Regjimi izraelit nuk ka ofruar ende asnjë provë për të vërtetuar këto pretendime, por është e qartë për palestinezët se kjo është përpjekja e fundit për të kriminalizuar shoqërinë civile palestineze.

Këto organizata janë të njohura ndërkombëtarisht për punën e tyre kyçe në fushën e të drejtave të njeriut dhe punës sociale. Addameer, për shembull, ofron mbështetje kryesore ligjore dhe sociale për të burgosurit politikë palestinezë dhe familjet e tyre. Një organizatë tjetër, Al-Haq, ka kaluar dekada duke dokumentuar shkeljet e të drejtave të njeriut nga regjimi izraelit, duke mbledhur të dhëna të vlefshme dhe duke fituar shumë çmime ndërkombëtare. Sindikata e Komitetit për Punë Bujqësore mbështet fermerët palestinezë të cilët po përballen me shtypje të vazhdueshme dhe vjedhje të tokës nga regjimi izraelit.

Fushata e vazhdueshme izraelite

Ky sulm ndaj organizatave palestineze nuk erdhi nga hiçi. Është përshkallëzimi i fundit i fushatës sistematike të Izraelit për të mbytur shoqërinë civile palestineze për më shumë se shtatë dekada.

Pas krijimit të Autoritetit Palestinez sipas Marrëveshjes së Oslos në vitet 1990, shoqëria civile palestineze ka marrë një rol udhëheqës në zbulimin dhe luftimin e krimeve të regjimit izraelit. Prandaj, organizatat qytetare palestineze morën drejtimin në luftën palestineze, gjë që i vuri ata në shënjestrën e Izraelit.

Kohët e fundit, gjatë dekadës së fundit, ka pasur përpjekje të koordinuara nga OJQ të ndryshme që punojnë së bashku me Ministrinë e Çështjeve Strategjike të Izraelit për të sulmuar dhe denigruar OJQ-të palestineze që punojnë për të drejtat e njeriut palestineze.

Përcaktimi i një organizate terroriste në praktikë kriminalizon punën e këtyre gjashtë OJQ-ve dhe lejon regjimin izraelit të mbyllë zyrat, të sekuestrojë fonde, të arrestojë stafin dhe madje të ndalojë financimin ose të shprehë publikisht mbështetjen për aktivitetet e tyre. Gjithashtu mund të shqetësojë palët e treta për të bërë biznes me këto organizata dhe për t’u përfshirë në punën e tyre.

Edhe pse ky emërtim përbën një përshkallëzim, kjo nuk është hera e parë që regjimi izraelit aplikon në mënyrë të rreme etiketën e terrorizmit ndaj organizatave apo individëve palestinezë. Kjo etiketë shpesh vendoset nga zyrtarët izraelitë dhe mbështetësit izraelitë me qëllim që të diskreditojnë dhe denigrojnë ata që dokumentojnë shkeljet e të drejtave palestineze dhe që i rezistojnë shkeljeve të tilla. Është një taktikë e thjeshtë dhe mund të jetë mjaft efektive.

Për shembull, vitin e kaluar Bashkimi Europian filloi zbatimin e një klauzole financimi që kërkon që palestinezët që përfitojnë nga mbështeja financiare e BE-së të kontrollojnë të gjithë individët që punojnë për ta për t’u siguruar që nuk janë përfshirë në asnjë parti politike palestineze që gjendet në “listën terroriste” të Bashkimit Evropian. Duke qenë se një numër i konsiderueshëm i partive politike palestineze janë në atë listë, kjo është në nivel të persekutimit politik.

Frikësimi dhe ndërprerja e punës

Ky sulm i koordinuar ndaj shoqërisë civile palestineze përfshin gjithashtu akuza për shpërdorim fondesh ose korrupsion në përpjekje për të ushtruar presion mbi financuesit ndërkombëtarë për të tërhequr mbështetjen e tyre financiare. Ai përfshin gjithashtu bastisje të rregullta në zyrat e OJQ-ve, për të frikësuar stafin dhe partnerët dhe për të penguar punën e tyre.

Në korrik, për shembull, forcat izraelite të sigurisë sulmuan zyrën e Mbrojtjes për Fëmijët Ndërkombëtar. OJQ-ja, e cila punon me fëmijët palestinezë në paraburgimin izraelit, raportoi se ushtarët izraelitë kishin marrë kompjuterë dhe skedarë në lidhje me disa nga rastet për të cilat po punonte. Addameer është përballur gjithashtu me ndërhyrje të shumta në zyrat e saj gjatë viteve, në të cilat pajisjet dhe dosjet e tyre janë dëmtuar dhe vjedhur. Përballë ngacmimeve dhe frikësimeve nga regjimi izraelit, këto organizata dhe të tjera vazhduan të punojnë për të mirën e popullit palestinez.

Edhe pse organizma dhe individë të ndryshëm ndërkombëtarë janë ngritur kundër këtij etiketimi të organizatave si terroriste dhe kanë mbështetur punën e këtyre OJQ-ve, kjo nuk mjafton. Kjo nuk po ndodh sepse Izraeli po bëhet gjithnjë e më totalitar dhe shtypës. Kjo është për shkak të dekadave të mos ndëshkimit të Izraelit dhe hezitimit të komunitetit ndërkombëtar për ta marrë këtë regjim në llogari. Komuniteti ndërkombëtar duhet të njohë rolin e tij si lehtësues i krimeve izraelite dhe në fund duhet të ndërmarrë veprime vendimtare kundër shkeljeve të përsëritura të ligjit ndërkombëtar nga ana e Izraelit. /tesheshi.com/

*Yara Hawari është një bashkëpunëtore e rrjetit politik palestinez Al-Shabak. Kjo organizatë është e angazhuar në edukimin dhe inkurajimin e debatit publik mbi të drejtat e njeriut të palestinezëve dhe vetëvendosjes në kuadër të së drejtës ndërkombëtare. 

Lajme interesante

You may also like