Politikani opozitar rus, Alexei Navalny dënohet me 19 vite burg

by admin
Spread the love

Politikani opozitar rus, Alexei Navalny, është dënuar me 19 vjet burg, nga një gjykatë në Moskë e cila e shpalli fajtor për akuzat e lidhura me ekstremizmin.

Navalny është dënuar për përvetësim dhe aktualisht po vuan dënimin me burgim prej nëntë vitesh, por akuzat e reja për terrorizëm rrezikojnë t’ia shtyjnë kohën në burg për dekada.

Në një mesazh të postuar në mediat sociale përpara vendimit, 47-vjeçari ka thënë se e pret “dënim stalinist” në seancën gjyqësore.

Navalny ka thënë se formula e dënimit të tij është e thjeshtë, pasi vetëm duhet marrë parasysh që prokurori ka kërkuar dënim prej 20 vjetësh dhe ajo shifër duhet zvogëluar me 10-15 për qind.

“Ky është ‘dënimi stalinist’. Ata kanë kërkuar 20 vjet dhe do të më dënojnë me 18 ose diçka vjet. Nuk ka shumë rëndësi, qëllimi kryesor është frikësimi”, ka thënë ai përmes një shkrese të dërguar nga burgu i sigurisë së lartë.

Navalny akuzohet për gjashtë shkelje të Kodit Penal, përfshirë krijimin dhe financimin e një komuniteti ekstremist, thirrje për ekstremizëm, rehabilitim të nazizmit dhe përfshirje të të miturve në akte të rrezikshme.

Ky rast lidhet me veprimtarinë e Navalnyt në Fondacionin e tij Kundër-Korrupsionit, i cili është shpallur organizatë ekstremiste në vitin 2021 dhe i janë ndaluar të gjitha aktivitetet në Rusi.

Ai u  arrestua në janar të vitit 2021, pas kthimit në Rusi nga Gjermania, ku është trajtuar për helmim me agjentin nervor Noviçok. Navalny ka insistuar se helmimi i tij është urdhëruar nga presidenti rus, Vladimir Putin.


Top Channel

You may also like