Pesë hapa të rëndësishme që ju ndihmojnë ta mbani larg kancerin e kanalit biliar

by admin
Spread the love

Diagnoza e kancereve biliare, e njohur gjithashtu si kolengiokarcinoma ose kanceret e kanalit biliar mund të jetë shkatërruese.

Kanceri intrahepatik i kanalit biliar zhvillohet brenda kanaleve biliare të mëlçisë, ndërsa kanceri i kanalit biliar ekstrahepatik e ka origjinën jashtë mëlçisë. Zgjedhjet e stilit të jetesës mund të ndikojnë ndjeshëm në rrezikun e zhvillimit të kancerit të kanalit biliar. Për më tepër, inflamacioni kronik i kanalit biliar, i shkaktuar shpesh nga faktorë të lidhur me stilin e jetës ose kushtet themelore mjekësore mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit. Kontrollet e rregullta mjekësore luajnë gjithashtu një rol jetik në zbulimin dhe trajtimin e hershëm të çdo problemi të mundshëm.

Në një ndërveprim ekskluziv me TheHealthSite.com, Dr Manoj Sahu, Konsulent i Lartë – Gastroenterolog, Hepatolog dhe Endoskopist Intervenues, Spitali Apollo, Bhubaneshëar, ndan disa njohuri se si zakonet e jetesës mund të ndikojnë në shëndetin e kanalit biliar dhe e vendos një person në rrezik ndaj kancerit.

Kanceri i kanalit biliar është një sëmundje e rrallë

Kanceri i kanalit biliar mund të jetë i rrallë, por të qenit i vetëdijshëm për stilin tonë të jetesës mund të kontribuojë në mirëqenien tonë të brendshme dhe të zvogëlojë gjasat për të zhvilluar këtë sëmundje. ‘Kolangiopankreatografia retrograde endoskopike, ose ERCP’ është një test i zakonshëm për diagnostikimin e kancerit të kanalit biliar. Bëhet ndërsa pacienti është në gjumë, duke përdorur një përzierje të endoskopisë dhe fluoroskopisë për të identifikuar kancerin. ‘Kolangioskopia’, është një tjetër teknikë që ndihmon në gjetjen e kancerit dhe marrjen e mostrave të indeve për analiza. Disa ndryshime të jetesës së shëndetshme që duhen bërë për të shmangur sëmundjen janë: Shmangni konsumimin e alkoolit, pasi mund të shkaktojë probleme të tjera shëndetësore që më vonë mund ta bëjnë të vështirë trajtimin e kolengiokarcinomës.

Lëreni duhanin, nëse tashmë jeni të lidhur pas cigareve, mbani mend se mund të shkaktojë shumë probleme shëndetësore në të ardhmen, kanceri i kanalit biliar është një prej tyre.

Mbani një dietë të shëndetshme që është e pasur me fruta, perime dhe drithëra të plota, ndërkohë që është e ulët në ushqime të përpunuara dhe yndyrna të ngopura. Një dietë e duhur është e nevojshme për të reduktuar rrezikun e kolengiokarcinomës.

Ruajtja e peshës është një tjetër ndryshim i rëndësishëm i stilit të jetesës që është i rëndësishëm. Obeziteti është një faktor rreziku i rëndësishëm, pasi yndyra e tepërt e trupit mund të nxisë zhvillimin e kancerit përmes ndryshimeve metabolike dhe imunitetit të ulët.

Kontrollet e rregullta mjekësore për identifikimin e ndonjë simptome duhet të raportohen menjëherë, pasi vetëdiagnostikimi dhe trajtimi nuk janë të këshillueshëm.

Ndërsa disa simptoma si lodhja e papritur ose ethet e vazhdueshme janë më pak shqetësuese, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për sëmundjet e mundshme si kanceri. Zbulimi i hershëm është çelësi i trajtimit efektiv, pasi i lejon pacientët të marrin trajtimin e duhur dhe të shkojnë drejt rikuperimit.


Top Channel

You may also like