Një “epidemi korrupsioni” në Maqedoninë e Veriut – Shqip

by admin
Spread the love

Ambasadorja e SHBA-së në Shkup, Angela Agler, tha se Maqedonia e Veriut po përballet me një “epidemi korrupsioni”, ndërsa shprehu pakënaqësinë e SHBA-së me të gjitha qeveritë e vendit ballkanik për pamundësinë e tyre për të përballuar këtë situatë.

Agler, në një konferencë për gazetarët, vuri në dukje se gjatë 32 viteve të fundit, për sa kohë që Shtetet e Bashkuara dhe Maqedonia e Veriut kanë pasur marrëdhënie ndërshtetërore, taksapaguesit amerikanë kanë investuar gjysmë miliardë dollarë në reformat për sistemin gjyqësor dhe funksionimin e shtetit ligjor në Maqedoninë e Veriut, por, siç tha ajo, rezultatet janë të pakta.

Vetëm javën e kaluar, SHBA futi në listën e zezë ish-zëvendëskryeministrin e Maqedonisë së Veriut dhe një nga biznesmenët më të njohur të vendit, Koco Angushev, për përfshirjen e tij në rastet e korrupsionit gjatë mandatit të tij si zëvendëskryeministër (2017-2019).

Angela Agler tha se “SHBA është 100% e sigurt se Koco Angushev është i korruptuar” dhe shtoi se ka një mori provash kundër tij.

Megjithatë, ish-kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, në qeverinë e të cilit i pari kishte shërbyer si nënkryetar, qëndroi në krah të Koco Angushev. Zaev e quajti të pabazë vendimin e SHBA-së për në listën e zezë të Koco Angushev, për të cilin tha se si nënkryetar i qeverisë së tij ka punuar me shumë përkushtim dhe transparencë të plotë.

Muajin e kaluar, SHBA futi në listën e zezë dy biznesmenë të tjerë të shquar të Maqedonisë së Veriut të lidhur me rastet e korrupsionit nën Nikola Gruevskin, i cili është gjithashtu në listën e zezë të SHBA, duke bërë që të arratiset në Hungari, ku iu dha azil politik nga aleati i tij politik, kryeministri i vendit Viktor Orbán. /tesheshi.com/

You may also like