NATO, 1000 raketa Patriot aleatëve – Shqip

by admin
Spread the love

Agjencia e blerjes dhe mbështetjes e NATO-s do të mbështesë një koalicion aleatësh duke përfshirë Gjermaninë, Holandën, Rumaninë dhe Spanjën për të blerë 1000 raketa Patriot për të forcuar mbrojtjen ajrore ndërsa lufta e Rusisë kundër Ukrainës vazhdon.

Marrëveshja do të zgjerojë prodhimin evropian të raketave Patriot, duke rritur prokurimin dhe sigurimin e furnizimeve për aleatët, sipas faqes së internetit të NATO-s.

“Unë mirëpres njoftimin në kohë të Aleatëve për të investuar në 1000 raketa të reja Patriot për të përmirësuar sigurinë e Aleancës. Ky investim tregon forcën e bashkëpunimit të mbrojtjes transatlantike dhe përkushtimin e NATO-s për të ofruar siguri për popujt e saj”, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.

Një kontratë me vlerë 5.5 miliardë dollarë

“Sulmet ruse me raketa dhe dronë ndaj civilëve ukrainas, qyteteve dhe fshatrave, tregojnë se sa e rëndësishme është mbrojtja ajrore moderne. Rritja e prodhimit të municioneve është çelësi për sigurinë e Ukrainës, si dhe tonën”, shtoi ai.

Kontrata prej 5.5 miliardë dollarësh iu dha COMLOG, një sipërmarrje e përbashkët midis kompanisë amerikane Raytheon dhe kompanisë gjermane MBDA.

Faqja e internetit tha se porosia e madhe do të çonte në ndërtimin e një fabrike të prodhimit të raketave Patriot në Gjermani.

Patriot është një sistem raketash i drejtuar tokë-ajër i krijuar për herë të parë në vitet 1980 që mund të synojë avionë, raketa lundrimi dhe raketa balistike me rreze më të shkurtër veprimi. Është një armë popullore e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe aleatëve të saj në zonat e luftës dhe të rrezikut të botës. /teshesh.com/

You may also like