Kurti: Kosova dhe Shqipëria forcojnë lidhjet, nga tregtia te energjia dhe infrastruktura

by admin
Spread the love
1a7253ebfd94147be1a9016b1f9dc492.jpeg

Marrëdhëniet ekonomike mes Kosovës dhe Shqipërisë kanë arritur një nivel të ri të bashkëpunimit, me Kosovën që e shpall Shqipërinë si partnerin e saj kryesor tregtar për vitin 2023. Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, theksoi rritjen e investimeve dhe shkëmbimeve tregtare, si dhe hapjen e dy zyrave doganore në Durrës dhe Porto Romano, duke siguruar qasje në det për bizneset kosovare. Gjithashtu, u shënua një moment historik me funksionalizimin e bursës së energjisë elektrike ALPEX dhe kandidaturën e suksesshme të Kosovës për organizimin e Lojërave Mesdhetare 2030, me mbështetjen e Shqipërisë.

Në tre vitet e fundit, janë nënshkruar 58 marrëveshje bilaterale, duke përfshirë lehtësimin e procedurave burokratike dhe njohjen e profesioneve të avokatit dhe ndërmjetësuesit në të dy vendet. Për mbi 200 mijë banorët e zonës kufitare, lëvizja është bërë më e lirë, dhe janë ndërtuar rrugë që lidhin fshatrat ndërkufitarë për të nxitur turizmin malor.

Projekti i hekurudhës Prishtinë-Durrës pritet të jetë një infrastrukturë kyçe që do të afrojë më shumë dy vendet, ndërsa hapja e korridoreve ajrore me Shqipërinë do të shkurtojë kohën e udhëtimit dhe do të kontribuojë në mbrojtjen e mjedisit. Kryeministri Kurti gjithashtu vlerësoi bashkëpunimin kulturor, duke përmendur abetaren e unifikuar dhe punën për Enciklopedinë Shqiptare si simbole të vlerave dhe historisë së përbashkët të dy vendeve.

You may also like