Konflikti në Ukrainë: Eksperti zviceran qetëson se nuk do të ketë Luftë të Tretë Botërore

by admin
Spread the love

Konflikti në Ukrainë ka aaritur kulmin: trupat e Putinit po e pushtojnë Ukrainën. A është afër një Luftë e Tretë Botërore?

Përshkallëzimi i konfliktit në Ukrainë: Herët në mëngjes trupat ruse pushtuan Ukrainën nga drejtime të ndryshme. Frontet midis Lindjes dhe Perëndimit janë bërë më të vështira se sa që nga Lufta e Ftohtë.

Presidenti amerikan Joe Biden ishte i pari që përdori termin “Lufta e Tretë Botërore”. “Do të thotë një luftë botërore nëse amerikanët dhe rusët fillojnë të qëllojnë kundër njëri-tjetrit”, tha Biden. Kështu shpjegon ai pse SHBA-të, si dhe vendet e tjera të NATO-s nuk do të ndërhynin drejtpërdrejt në Ukrainë.

Ndërkohë, ai paralajmëron vazhdimisht presidentin rus Vladimir Putin: “Mos bën gabim!” Pra, a ka rrezik që situata të përshkallëzohet plotësisht?

Konflikti në Ukrainë: Sipas një eksperti, Putin dëshiron të destabilizojë plotësisht Ukrainën
“Me sa duket Putini nuk i shmanget një operacioni të madh ushtarak.” Kështu thotë Laurent Goetschel, profesor i Shkencave Politike në Universitetin e Bazelit për Nau.ch. “Ai synon të destabilizojë rrënjësisht Ukrainën”, transmeton portali Shtegu.

Shkalla në të cilën Putin synon të pushtojë ushtarakisht pjesë të konsiderueshme të Ukrainës mbetet e hapur. “Unë ende nuk e pres këtë”, thotë Goetschel.

“Unë nuk e konsideroj të dhënë rrezikun e një lufte botërore. Perëndimi nuk do të ndërhyjë ushtarakisht. Dhe Rusia nuk do të ndërmarrë veprime përtej Ukrainës”.

Lexo lajme interesante

You may also like