Kjo shenjë në majat e thonjve tregon që kanceri po përhapet shpejtë

by admin
Spread the love

Kanceri është një frazë tërheqëse që i referohet një grupi sëmundjesh të shkaktuara nga përhapja e shpejtë dhe e pakontrolluar e qelizave.

NHS kohët e fundit ka rritur përpjekjet për të rritur ndërgjegjësimin për shenjat e sëmundjes në një përpjekje për të zvogëluar shkallën e vdekjeve gjatë viteve të ardhshme.

Ai inkurajon pacientët që pranojnë ndryshime të pazakonta për të marrë shërbime për të rritur shanset e tyre për trajtim kurativ. Një simptomë e kancerit të mushkërive në gishta është një shenjë shpesh e anashkaluar e sëmundjes.

Kanceri i mushkërive ka një reputacion famëkeq si shkaktari kryesor i vdekjes nga kanceri si te meshkujt ashtu edhe te femrat.

“Kanceri i mushkërive është një formë agresive e kancerit që përhapet me shpejtësi”, sipas Medical News Today. “Shkalla e mbijetesës po përmirësohet, por mbetet e ulët, veçanërisht për SCLC. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm përmirësojnë shanset e një personi për të jetuar për pesë vjet ose më gjatë me kancer të mushkërive”.

Në fakt, sëmundja përbën deri në një të katërtën e të gjitha vdekjeve nga kanceri, me më shumë njerëz që vdesin nga kanceri i mushkërive sesa kanceri i zorrës së trashë, gjirit dhe prostatës së bashku. Dihet gjerësisht se pirja e duhanit shkakton kancer të mushkërive, por njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan mund të zhvillojnë gjithashtu këtë sëmundje.

Pirja pasive e duhanit dhe ekspozimi ndaj gazit radioaktiv dhe ndotjes janë njohur si faktorë rreziku edhe për kancerin e mushkërive, “Nëse pini më shumë se 25 cigare në ditë, keni 25 herë më shumë gjasa të prekeni nga kanceri i mushkërive sesa një jo duhanpirës”, shpjegon NHS.

Shenjat që lidhen me sëmundjen zakonisht përfshijnë kollën, gulçim të vazhdueshëm dhe infeksione receptive të gjoksit.

Fatkeqësisht, sëmundja nuk prodhon simptoma të dukshme në fazat fillestare, duke e bërë të vështirë kapjen e saj ndërkohë që është ende e trajtueshme.

Por në disa raste, shenjat e gjendjes mund të shfaqen në majat e gishtave. Kjo ndodh kur majat e gishtërinjve zmadhohen dhe thonjtë përkulen rreth majave të gishtave. “Këtu thonjtë marrin një pamje të ngritur, të rrumbullakosur, si një shkopi”, shton trupi shëndetësor.

Sipas Fondacionit të Kancerit të Mushkërive Roy Castle, kërcitja e gishtave ndonjëherë shihet në 35 për qind të njerëzve me kancer të mushkërive me qeliza jo të vogla dhe në katër për qind të atyre me kancer të mushkërive me qeliza të vogla.

Lexo lajme interesante

You may also like