Gruaja jo pronë por qënie fisnike! – Shqip

by admin
Spread the love

Qeveria talebane në Afganistan ka nxjerrë një dekret për të drejtat e grave duke thënë se ato nuk duhet të konsiderohen “pronë” dhe nuk duhet të detyrohen të martohen, raporton Reuters.

“Gruaja nuk është pronë, por një qenie njerëzore fisnike dhe e lirë; “Askush nuk mund t’ia japë atë askujt në këmbim të paqes ose për t’i dhënë fund armiqësive“, thuhet në dekretin e talebanëve të lëshuar nga zëdhënësi i tyre Zabihullah Mujahid.

Dekreti përcakton rregulla që rregullojnë martesën dhe pronën për gratë, duke thënë se gratë nuk duhet të detyrohen të martohen dhe se të vejat duhet të kenë një pjesë në pronën e burrit të vdekur.

Gjykatat duhet t’i marrin parasysh këto rregulla kur marrin vendime dhe ministritë e çështjeve fetare dhe informacionit duhet t’i promovojnë këto të drejta, thuhej në dekret.

Megjithatë, dekreti nuk përmend se gratë mund të punojnë ose të kenë akses jashtë shtëpisë, gjë që më parë ka shkaktuar shqetësim dhe kritika të mëdha nga komuniteti ndërkombëtar.

Gjatë sundimit të mëparshëm nga viti 1996 deri në vitin 2001, talebanët i ndaluan gratë të dilnin nga shtëpia të pashoqëruara dhe të mbulonin plotësisht fytyrën dhe kokën, ndërsa vajzave u ndalohej arsimimi.

Talebanët, megjithatë, tani pretendojnë se kanë ndryshuar dhe se lejohet hapja e shkollave të mesme për vajza në disa provinca. /tesheshi.com/

 

Lexo lajme interesante

You may also like