Eklipsi total i hënës i jep asaj një shkëlqim të kuq

by admin
Spread the love

Hëna si e larë në të kuqe u pa këtë të martë gjatë një eklipsi total hënor të dukshëm nga Amerika e Veriut në Paqësor, por jo në Evropë.

Tërësia e eklipsit, ku Hëna është tërësisht nën hijen e Tokës zgjati midis orës 10:17 dhe 11:42.

Gjatë këtij eklipsi hënor, Hëna bëhet e kuqe sepse e vetmja dritë e diellit që arrin në Hënë kalon përmes atmosferës së Tokës, tha NASA.

Është parë në të gjithë Amerikën Veriore dhe Qendrore, pjesë të Amerikës së Jugut dhe Azi, Australi dhe Zelandën e Re.

Nuk ishte e dukshme në Evropë, e cila do të duhet të presë deri në eklipsin tjetër total hënor më 14 mars 2025.

“Sa më shumë pluhur ose re në atmosferën e Tokës gjatë eklipsit, aq më e kuqe do të shfaqet Hëna. Është sikur të gjitha lindjet dhe perëndimet e diellit të botës të projektohen në Hënë”, tha NASA.


Top Channel

Lexo lajme interesante

You may also like