E goditi kolegun me thikë në kantier, dënohet me shtatë vjet burg

by admin
Spread the love

Gjykata e Rrethit të Bucheggberg-Wasseramt, dënoi një 52-vjeçar me shtatë vjet burg. Gjatë një zënke në një kantier në Biberist, ai kishte goditur disa herë me thikë një koleg

Gjykata e Qarkut Bucheggberg-Wasseramt shpalli fajtor kosovarin 52-vjeçar kosovar Shaip S. (emër fiktiv), i cili në shtator të vitit 2019, në një kantier ndërtimi në Biberist, gjatë pushimit të drekës në një mosmarrëveshje plagosi rëndë me thikë një koleg të punës, tentativë për vrasje me dashje. Ai duhet të shkojë në burg për shtatë vjet, por nuk dëbohet nga vendi.

Gjykata me gjykatësit Stefan Altermatt, Stephen Vögeli dhe Esther Haldemann konstatoi se raporti i mjekut, mendimi ligjor mjekësor dhe gjithashtu deklaratat e dëshmitarit, përkatësisht kryepunëtorit që u përpoq të zgjidhte mosmarrëveshjen, përputheshin me deklaratat e viktimës. Por jo me ato të autorit. Pra nuk ishte vetëmbrojtje. Kjo është ajo që mbrojtja e kërkonte.

Te Shaipi nuk janë gjetur shenja shtrëngimi dhe nuk ishte në pozicion të shtrirë kur u përdorën thikat, por ishte në pozitë vertikale.

Sipas gjykatës, megjithatë, ai nuk e kishte ndërmend ta vriste kolegun e tij kur u godit me thikë katër herë. Kjo, pavarësisht se ai është kthyer pak minuta pas një debati fillestar pa përdorur thikë, por kësaj here me thikë.

Ai u gjend në një situatë të jashtëzakonshme psikologjike sepse ndjeu se po trajtohej me mungesë respekti nga njeriu shumë më i ri. Ishte një ngjarje spontane pa asnjë veprim përgatitor. Gjykata u shpreh se Shaipi kishte ndaluar goditjen me thikë me dëshirën e tij – po të kishte dashur ta vriste, ai nuk do të ndalonte.

Nuk është e mundur që viktima të jetë pajtuar me dëshmitarin, informon portali Shtegu. Gjykata Federale do të gjykonte gjithmonë si një ngjarje dinamike me plagë me thikë në pjesën e sipërme të trupit.

Edhe pse akti është një akt katalogu që kërkon që një i huaj të dëbohet nga vendi, gjykata nuk e bëri këtë. Ka një vështirësi personale që tejkalon interesat publike. Shaipi është në të vërtetë i integruar mirë. Se ai do të delikuentojë sërish, siç argumentoi prokurori publik, nuk mund të supozohet pa një ekspertizë përkatëse.

Ai gjithashtu refuzoi paraburgimin për shkak se Shaipi ka një arsim dhe një punë dhe gjithashtu lidhje të ngushta familjare në Zvicër. Një nga djemtë e tij të rritur është me aftësi të rënda të kufizuara. Shaipi duhet t’i paguajë viktimës 8 000 franga si kompensim dhe është plotësisht përgjegjës ndaj tij për çdo dëm të shkaktuar nga krimi.

Ai duhet të paguajë shpenzimet e avokatit të viktimës, gati 19 mijë franga. Po kështu edhe shpenzimet procedurale mbi 16 mijë franga. Prokuroria kishte kërkuar dhjetë vjet burg dhe dhjetë vjet dëbim nga vendi. Viktima kishte shpëtuar vetëm falë fatit dhe kujdesit të shpejtë mjekësor.

Lexo lajme interesante

You may also like